• home
 • video
 • pas verschenen

  Youri Mulder: "Belgen zijn te duur geworden voor Nederlandse clubs"

  Geen Belgische toppers te bespeuren bij PSV en Ajax.

  Vanavond trappen NEC en PEC Zwolle de Nederlandse competitie op gang. "België heeft het gat dichtgefietst op Nederland", zegt analist Youri Mulder. "Misschien moeten we in Nederland de play-offs herinvoeren."

  Bij de start van de Nederlandse competitie is het met een vergrootglas zoeken naar Belgen met naam en faam. De tijd dat Belgische toppers als Vermaelen, Dembélé, Vertonghen, Alderweireld (foto) en Mertens het mooie weer maakten in Nederland, is helemaal voorbij.

  "De Belgen zijn gewoonweg te duur geworden voor de Nederlandse clubs", zegt de Nederlandse voetbalanalist Youri Mulder. "Heel Europa weet dat er zo veel goede spelers rondlopen in België dat ze die meteen aantrekken. Daardoor rijpen er veel minder Belgen bij Nederlandse clubs."

  "Een Belgische speler kan ook veel meer geld verdienen in het buitenland dan in de Nederlandse competitie. En bovendien is het niveau van de Nederlandse clubs gezakt."

  "België heeft het gat dichtgefietst op het Nederlandse voetbal. Wat me enorm bevalt aan de Belgische competitie, zijn de play-offs. Want door dat systeem zijn er veel topmatchen."

  "De spelers halen daar hun voordeel uit: ze spelen veel meer wedstrijden op niveau en doen snel ervaring op. De play-offs zorgen ook voor extra spanning, waardoor de Belgische competitie een stuk aantrekkelijker wordt."

  "In Nederland moeten we daar misschien ook eens over nadenken om dat systeem in te voeren. We hebben dat ooit eens geprobeerd, maar dat sloeg toen niet aan."

  "Een speler van Ajax kopen klinkt beter dan een speler van Gent"

  En toch liggen de transferbedragen die Nederlandse topclubs incasseren veel hoger dan die voor de Belgische clubs. Denk maar aan Milik (foto), voor wie Ajax 30 miljoen euro kreeg van Napoli.

  "Dat heeft waarschijnlijk met het verleden te maken: Ajax kan nog altijd teren op zijn naam", zegt Mulder. "Als je een speler van Ajax haalt, klinkt dat beter dan dat je een speler van AA Gent inlijft."

  "Maar ik denk wel dat dat aan het veranderen is. Want Batshuayi is nu bijvoorbeeld naar Engeland getrokken na een passage in Frankrijk. Maar destijds had hij misschien ook al de kwaliteiten om van Standard meteen naar Engeland te verhuizen."

  "De grote buitenlandse clubs worden volgens mij toch stilaan happiger om steeds meer talenten weg te plukken uit de Belgische competitie."