• home
 • video
 • pas verschenen

  Terpstra houdt Van Aert af in Dwars door het Hageland

  Terpstra kwam solo over de finishlijn.

  0 / 0
  Niki Terpstra heeft de semiklassieker Dwars door het Hageland (1.1) gewonnen. De Nederlander van Etixx-Quick Step timede zijn inspanning op de slotklim in Diest het beste en hield wereldkampioen veldrijden Wout van Aert en Florian Sénéchal (Cofidis) af.

  Dwars door het Hageland maakt sinds dit seizoen deel uit van de Napoleon Games Cycling Cup en kreeg daardoor een 1.1-stempel. Met onder anderen Tom Boonen, Niki Terpstra, Jelle Wallays, Filippo Pozzato en Wout van Aert oogde het deelnemersveld niet slecht.

  In Vlaams-Brabant kregen de renners een parcours met deels onverharde wegen voor de wielen geschoven. Spek naar de bek van de "kasseivreters" en dus liet Tom Boonen zich al vroeg in de wedstrijd opmerken.

  Hij ging er vandoor met een paar ploegmakkers en kreeg 15 medevluchters mee. De 18 kregen niet veel later het gezelschap van een grote groep, maar de eerste schifting was gemaakt.

  De wedstrijd zou niet meer stilvallen en uiteindelijk ging een groep van 23 renners de finale in. Boonen miste de juiste vlucht, maar met Van Aert, Terpstra, Wallays, De Bie en Wisniowski waren heel wat mooie namen toch mee.

  Wallays gooide de knuppel in het hoenderhok op iets meer dan tien kilometer van de finishlijn. De Lotto-Soudal-kopman dook met een kleine bonus de slotkilometer richting de Citadel van Diest in, maar viel stil met de finish in zicht.

  Terpstra en Van Aert snelden over Wallays en het was uiteindelijk Terpstra die zijn inspanning het langste kon volhouden. De Nederlander had niet veel over aan de streep, maar mocht toch een tweede zege van het seizoen vieren. Van Aert werd tweede, Sénéchal vervolledigde het podium.

  Terpstra: "Ik dacht dat Wallays stand zou houden"

  Na de GP Samyn is Dwars door het Hageland de tweede overwinning voor Niki Terpstra. "Ik ben zo hard mogelijk de slotklim opgereden", vatte de Nederlander achteraf samen.

  "Het was niet gemakkelijk om snel omhoog te rijden op die steentjes. Ik wist niet of ik veel voorsprong had en ben gewoon vol naar de streep gereden en dat was gelukkig genoeg."

  "Ik had niet verwacht dat we Jelle Wallays nog zouden terugpakken. Hij reed heel erg sterk en ik dacht dat hij weg zou blijven. Op het einde werd hij nog een mikpunt voor mij en dat was mooi meegenomen."

  Wat vond Terpstra van het parcours? "Zo nu en dan is het heel leuk om te doen. Als je wint is alles mooi, maar gekker dan dit moet het voor mij niet. Organisaties moeten niet tegen elkaar gaan strijden voor het gekste parcours."

  Uitslag Dwars door het Hageland (1.1):

  01. Niki Terpstra (Ned) 197,7 km in 4u27'08"
  02. Wout Van Aert
  03. Florian Sénéchal (Fra)
  04. Jelle Wallays
  05. Marco Marcato (Ita)
  06. Liam Bertazzo (Ita)
  07. Tim Declercq
  08. Tomas Stewart (GBr)
  09. Sean De Bie
  10. Timothy Dupont
  45. Tom Boonen op 5'06"
  46. Filippo Pozzato (Ita)

  Ook in Italië waren ze onder de indruk: