• home
 • video
 • pas verschenen

  IOC geeft cijfer: 271 Russen mogen deelnemen aan Spelen in Rio

  Het McLaren-dopingrapport van het WADA was vernietigend voor Rusland.

  24 uur voor het begin van de Spelen in Rio heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekendgemaakt hoeveel Russische sporters er mogen deelnemen na het McLaren-dopingrapport: het zijn er 271. Het Russische team bestond uit 389 geselecteerden. Richard McLaren, de jurist achter het rapport, verwijt het IOC en de internationale bonden ondertussen een slechte interpretatie van zijn rapport.

  Rusland zit al maanden in een dopingstorm. Het begon eind vorig jaar met een rapport van het Wereldantidopingagentschap (WADA) dat wijdverspreid dopinggebruik in de Russische atletiek aantoonde.

  Enkele weken geleden kwam daar nog het WADA-McLaren-rapport bovenop, dat veel breder ging en aantoonde dat van 2001 tot 2015 heel wat Russische topsporters zich met de hulp of het medeweten van de Russische autoriteiten dopeerde.

  Het WADA vroeg de collectieve uitsluiting van Rusland van de Spelen, maar het IOC wou zo ver niet gaan. Het legde eerst de hete bal in het kamp van de internationale sportfederaties, maar uiteindelijk zou dan toch een IOC-panel de Russische olympiërs goedkeuren. En die moeten aan strenge - dopingvrije - criteria voldoen.

  Dat kostte uiteindelijk de kop van 118 leden van Team Russia. "In het merendeel van de sporten mag het Russische team volledig meedoen", vatte het Russische Olympische Comité het samen.

  Nog Russische procedures voor het TAS

  Het regende ondertussen rechtszaken bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS): 18 zaken is een record in de aanloop naar een olympische editie, waarvan elf met Russen die uitgesloten werden door hun internationale bond. Sommige beroepsprocedures lopen nog.

  Negen sporters hopen nog op groen licht van het TAS of hun internationale bond: een zwemster, vier gewichtheffers, drie wielrenners en een worstelaar.

  Het TAS oordeelde alvast in het geval van topzwemster Joelia Jefimova dat de IOC-eis dat Russische dopingzondaars - Jefimova zat in het verleden een schorsing uit voor een positieve test - automatisch niet mogen deelnemen, niet afdwingbaar is. "Je kunt niet iemand twee keer straffen voor zelfde vergrijp", luidt het. De internationale bond moet nu weer oordelen.

  McLaren bekritiseert IOC en internationale bonden: "Slechte interpretatie van rapport"

  Richard McLaren, de man achter het dopingrapport, heeft het IOC en de internationale bonden verweten dat ze zijn werk slecht geïnterpreteerd hebben door de atleten te straffen en niet het systeem.

  "Ik heb dit werk niet gedaan om precies uit te zoeken welke atleten zich hebben gedopeerd en wat ze juist genomen hebben. Daarvoor had ik de tijd niet en dat heb ik ook zo gestipuleerd in mijn rapport. Dat rapport spreekt over staatsdoping en manipulatie van dopingresultaten. Dat lijken het IOC en de bonden compleet gemist te hebben", zegt de Canadese jurist in de Engelse krant The Guardian.

  "We hebben nood aan een eerlijk debat om te begrijpen wat niet goed gewerkt heeft. Het huidige debat is niet eerlijk, maar hysterisch en politiek." Eind september hoopt McLaren de definitieve versie van zijn rapport voor te leggen.