• home
 • video
 • pas verschenen

  Gunter Jacob: "Fantastische uitdaging om bij Marseille te mogen werken"

  Sporza had een gesprek met Gunter Jacob.

  Meer dan een jaar nadat hij is opgestapt bij Racing Genk is Gunter Jacob door de grote poort teruggekeerd. Jacob is sinds anderhalve week sportief directeur bij Olympique Marseille, waar hij voor grote uitdagingen staat. Sporza-journalist Bert Sterckx kon hem strikken voor een gesprek.

  “Het is een fantastische uitdaging om te mogen werken bij de mooiste club van Frankrijk"

  Marseille heeft een dramatisch seizoen achter de rug. De trotse club uit Zuid-Frankrijk sloot de competitie af als 13e, een resultaat dat ver onder de hoge verwachtingen van het bestuur en de supporters bleef. Dat er iets zou bewegen aan de top van de club was dus geen verrassing. Dat een Belg een toonaangevende rol zou spelen, is dat wel.

  “Toen ik telefoon kreeg uit Zürich om eens te praten met Margarita Louis-Dreyfus (eigenaar van Marseille), heb ik onmiddellijk gezegd dat ik dat wel zag zitten”, vertelt Jacob. “Het is een fantastische uitdaging om te mogen werken bij de mooiste club van Frankrijk. Een club met zoveel traditie en uitstraling.”

  Jacob neemt de handschoen opnieuw op na een moeilijk einde als technisch directeur bij Racing Genk. Jacob zat niet meteen te wachten op een nieuwe clubfunctie nadat aanhoudend supportersprotest hem naar de uitgang had geduwd.

  “Je bent 7 dagen op 7, 24 uur op 24 met je job bezig, maar niet iedereen apprecieert dat. Uiteindelijk ben ik zelf opgestapt. Na Racing Genk heb ik tegen mijn vrouw gezegd dat ik die job nooit meer zou doen. Tenzij een aantal clubs zouden komen aankloppen.”

  “Ik had een lijstje met zes of zeven clubs in mijn hoofd, maar vanuit een overtuiging dat die clubs onmogelijk waren. Als er dan toch een club langskomt die je niet verwacht, ben je uiteraard heel blij.”

  “Mijn rol zal omvattender zijn dan bij Racing Genk"

  De nieuwe opdracht van Jacob lijkt loodzwaar. De temperatuur bij Olympique Marseille loopt niet alleen wegens het klimaat makkelijk op en de ploeg speelt in een competitie waar clubs met ongelijke budgetten strijden.

  “De 13e plaats van vorig seizoen is Marseille onwaardig. Dat weet iedereen. We gaan proberen dit seizoen een ploeg samen te stellen waarmee OM de rol kan vervullen die het aan zijn stand verplicht is. Marseille zit niet in slechte papieren, maar we hebben ook geen onuitputtelijk budget zoals PSG of Monaco.”

  “Met de druk moet je kunnen omgaan. Dat heb ik meteen de voorbije week meegemaakt. We zullen zien hoe die druk bij me past, maar het is wel iets dat me aanspreekt.”

  “Mijn rol zal omvattender zijn dan bij Racing Genk, waar er duidelijke lijnen liepen tussen (toenmalig) algemeen directeur Dirk Degraen en mij."

  "Dirk deed alle onderhandelingen, ik was meer verantwoordelijk voor de zoektocht naar spelers en de contacten met de staf. Bij Marseille zal ik meer betrokken worden bij de onderhandelingen.”