• home
 • video
 • pas verschenen

  Vijf nieuwe sporten krijgen plaatsje op olympische programma in Tokio 2020

  surfen is een van de olympische sporten vanaf 2020 in Tokio.

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft beslist vijf nieuwe sporten toe te laten op de Spelen van Tokio in 2020. Baseball/Softball, surfen, karate, klimmen en skateboarden worden toegevoegd aan de huidige lijst van 28 sporten.

  Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, die morgen officieel beginnen, staan 28 sporten op het menu. Over vier jaar komen daar Baseball (mannen)/Softball (vrouwen), surfen, karate, (sport)klimmen en skateboarden bij. 

  Het IOC besliste in 2014 om het organiserend olympisch comité voortaan meer inspraak te geven en het de mogelijkheid te bieden om nieuwe sporten voor te stellen voor de Spelen die ze zelf organiseren.

  Het IOC wil naar eigen zeggen de Olympische Spelen op die manier laten evolueren en aantrekkelijker maken voor de jeugd. "Met de vele mogelijkheden die er vandaag zijn, kunnen we niet verwachten dat jongeren uit zichzelf naar ons komen. Wij moeten hen tegemoet komen", zei IOC-voorzitter Thomas Bach. "De vijf sporten combineren traditionele met vernieuwende sporten en zijn zeer populair in het organiserende land Japan."

  Het invoeren van vijf nieuwe sporten betekent niet dat er andere sporten verdwijnen in het olympische programma of dat er minder atleten mogen deelnemen. 

  "Een nieuw tijdperk voor de klimsport"

  De Belgische koepel voor klim - en bergsport reageerde al positief op de beslissing van het IOC. "Er breekt een nieuw tijdperk aan voor de klimsport", zegt voorzitter Jean-Louis Vigneul.

  "De olympische deelname is een belangrijke erkenning voor de klimsport. Sportklimmen groeit ook in België sterk aan populariteit. Sportklimmen zal vertegenwoordigd zijn als een combinatie van drie disciplines: boulder, lead en speed. Vergelijk het met een meerkamp bij atletiek."