Ramaekers komt als eerste Belg in actie: "Ben altijd beter met stress"

  Robin Ramaekers komt als eerste Belg in actie.

  0 / 0
  Nog voor de openingsceremonie van vrijdagnacht (Belgische tijd) zal een landgenoot zijn eerste sportieve stappen al gezet hebben in Rio de Janeiro. Handboogschutter Robin Ramaekers komt vrijdagnamiddag al in actie. "Iedereen kan het goud winnen in deze sport."

  Het is 16 jaar geleden dat België met Nico Hendrickx op de Spelen een vertegenwoordiger had in het handboogschieten. Met Robin Ramaekers (21), in 2013 wereldkampioen bij de junioren, staat er opnieuw een Belgisch vlagje op de deelnemerslijst.

  Ondanks zijn wereldtitel bij de junioren behoort Ramaekers niet tot het kransje favorieten. "Maar iedereen kan het goud winnen in deze sport. Als je naar de Spelen trekt met het idee dat je laatste gaat eindigen, kan je beter niet gaan", zegt Ramaekers.

  "Ik ben niet snel onder de indruk. Ik ben trouwens altijd iets beter als er wat stress mee gemoeid is. Ik ben altijd wat beter in competitie dan op training. Het belangrijkste is een goed gevoel hebben en geconcentreerd blijven op je eigen score."

  De spelregels: Ramaekers komt vanaf 14u in actie

  Robin Ramaekers komt vrijdag om 9u plaatselijke tijd (14u Belgische tijd) in actie in de kwalificaties van het handboogschieten. Die vinden plaats in de legendarische Sambadrome Marques de Sapucai in Rio, waar de sambascholen jaarlijks het beste van zichzelf geven tijdens carnaval.

  De roos staat op 70 meter van de atleet. In de kwalificatieronde van de individuele competitie schiet elke schutter 72 pijlen. Op basis daarvan wordt de tabel bepaald: de eerste komt uit tegen de 64e, de tweede tegen de 63e, enzovoort. In de volgende fase werken schutters een best-of-5-sets tegen elkaar af, waarin ze in elke set 3 pijlen mogen afvuren.