• home
 • video
 • pas verschenen

  Oezbekistan levert “oma van het turnen” af in Rio

  Oksana Tsjoesovitina neemt voor de zevende keer deel aan de Spelen.

  De 41-jarige Oksana Tsjoesovitina zakt als enige Oezbeekse turnster af naar Rio. Ze neemt voor de zevende keer deel aan de Olympische Spelen. “Op het podium is iedereen gelijk, of je nu 16 of 40 jaar oud bent”, klinkt Tsjoesovitina gedreven.

  De opmerkelijkste deelneemster in de artistieke gymnastiek is zonder twijfel Oksana Tsjoesovitina. Met haar 41 jaar en zeven olympische deelnames wordt ze beschouwd als "de oma van het turnen".

  In 1992, op de Spelen van Barcelona, behaalde Tsjoesovitina goud in de teamcompetitie. Ze maakte toen deel uit van het Gezamenlijke team, waar Oezbekistan onder viel.

  Tussen 2006 en 2012 verdedigde Tsjoesovitina nog de kleuren van Duitsland en haalde ze zilver in Peking op de sprong. Tijdens de Spelen in Rio zal de ervaren turnster toch opnieuw deelnemen voor Oezbekistan.

  Ondanks haar leeftijd druipt de gedrevenheid nog steeds van haar af. "In het turnen maakt het niet uit hoe oud je bent, al is het wel jammer dat ik geen punten kan scoren met mijn leeftijd", grapt ze.