• home
 • video
 • pas verschenen

  Heylen krijgt alsnog uitnodiging voor Rio maar raakt er niet meer: "Wonde opengereten"

  Ilse Heylen raakt niet meer klaar voor olympische competitie van zondag.

  0 / 0
  Judoka Ilse Heylen beleeft een olympische nachtmerrie. Nadat onze 39-jarige landgenote in mei op het nippertje uit de boot gevallen was voor haar vierde Olympische Spelen, kreeg ze gisteravond nog een uitnodiging na een afzegging. Maar die kwam veel te laat om nog klaar te geraken voor de competitie: de -52 kg kampt zondag 7 augustus al. "Hier zijn geen woorden voor", zegt haar man en coach Olivier Berghmans.

  Heylen wou graag in Rio afscheid nemen van de judosport. Maar door enkele mindere resultaten en tegenstanders die beter presteerden zakte ze op de ranking en kreeg ze half mei het verdict dat er geen rechtstreeks ticket voor haar inzat. Een hele zware klap en zo goed als zeker het einde van haar carrière.

  Heylen was wel eerste reserve. Door een late afzegging kreeg ze gisteren alsnog een oproepingsbrief van de Internationale Judofederatie. Maar die komt te laat.

  Heylen en Berghmans hadden tot vandaag 18u Belgische tijd om te reageren, maar konden niet anders dan de uitnodiging naast zich neerleggen: "Met grote droefheid en spijt."

  "Afreizen heeft geen zin. Ilse is gestopt met trainen, ze kende geen voorbereiding op de Spelen, ze zou haar competitiegewicht niet meer kunnen halen op zo korte tijd en zelfs als dat mogelijk was, zou het niet doenbaar zijn om op een vliegtuig naar Rio te springen en meer dan 12 uur te reizen drie dagen voor de competitie."

  "Met een derde plaats in Athene 2004, een zevende in Peking 2008 en een vijfde in Londen 2012 is gewoon op de tatami staan niet genoeg voor Ilse..."

  "Hier zijn geen woorden meer voor"

  De gemiste olympische kans komt zo een tweede keer bovendrijven, zegt Berghmans. "Een wonde die stilaan aan het helen was, werd zonet opnieuw opengereten. Hoewel men de procedure respecteert, zijn hier geen woorden meer voor... Stap voor stap had Ilse deze grote ontgoocheling verwerkt, maar nu zit ze opnieuw in zak en as."