• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ik leg me niet neer bij het zware parcours, ik wil olympisch kampioen worden"

  Zaterdag rijden deze vijf renners de olympische wegrit.

  0 / 0

  Zaterdag rijden deze vijf renners de olympische wegrit.

  Zaterdag kunnen verschillende Belgen meteen een gooi doen naar een olympische medaille. Onder hen de wielrenners, die op zaterdag de wegrit rijden. "Sommigen spreken over een medaille, maar ik zou blij zijn met een plaats in de top acht", tempert bondscoach Kevin De Weert de verwachtingen.

  Op een zwaar parcours heeft België geen topfavoriet in zijn rangen. Daarom is samenhorigheid het ordewoord voor bondscoach Kevin De Weert. "Wij moeten niet kijken naar een Froome of andere renners", zegt De Weert aan Sporza.

  "We moeten onze eigen wedstrijd rijden met het idee dat we met vijf in de ploeg zijn. Ik wil niet echt een plaats op onze ambities plakken. Sommigen spreken over een medaille, maar ik zou blij zijn met een plaats in de top acht (een olympisch diploma)."

  "Ik zat tijdens de verkenning achter Tim Wellens en dat was indrukwekkend. Greg Van Avermaet en Serge Pauwels waren indrukwekkend in de Tour en Gilbert reed indrukwekkend sterk in het Belgische kampioenschap. Ook in Laurens De Plus heb ik alle vertrouwen. Hij kent zijn taak hier."

  "Op dit parcours is het moeilijk te voorspellen wie zal winnen"

  Na een sterke Ronde van Frankrijk is het zelfvertrouwen bij Greg Van Avermaet groot. "Ik hoop olympisch kampioen te worden", zegt hij onomwonden. "De kans is klein, maar ze bestaat, dus ik moet er 100 procent voor gaan."

  "Mentaal en fysiek ben ik er klaar voor. Ik voel me sterker dan ooit. Dat heb ik bewezen in de Tour en San Sebastian.  Ik leg me niet neer bij het feit dat het parcours lastig is. Het parcours is voor mij op de limiet, maar als alles in de goede plooi valt maak ik kans om olympisch kampioen te worden."

  De wedstrijd controleren wordt voor alle landen een moeilijke opgave. Daar kan een aanvaller misschien wel munt uitslaan. "Op zo een vreemd parcours is het voor iedereen moeilijk om te voorspellen wie zal winnen. Er zijn veel scenario's mogelijk."

  "Ik was heel blij toen Axel Merckx brons won op de Spelen in Athene. Op het WK ben je ontgoocheld als je derde wordt, op de Spelen is het een reden om te vieren."  

  "Een goede dag nodig om Froome of Valverde te volgen"

  • Tim Wellens: "Een medaille zou heel mooi zijn, maar als een Froome of Valverde doortrekt zal ik een goede dag moeten hebben om te kunnen volgen. Het is een mooie klim. Het eerste deel is lastig en steil, daarna wordt het iets minder zwaar. De afdaling is technisch en  dan volgt nog vier kilometer tot de finish."
  • Serge Pauwels: "Het komt er op aan in staat te zijn ons aan te passen. We zullen met elkaar moeten praten. Het parcours is heel zwaar, zeker op het einde. Het ligt me wel, maar als we renners als Nibali, Froome en Valverde laten aanvallen op het eind, dan wordt het moeilijk."