• home
 • video
 • pas verschenen

  WADA verdedigt zich: "Complexiteit Russische verhalen is moeilijk voor te stellen"

  De voorzitter van het WADA (foto) verdedigde zich op een persconferentie.

  Waarom heeft het WADA zo lang gewacht om het Russische dopingschandaal uit te brengen? Op die vraag heeft het Wereldantidopingagentschap zich verdedigd op een persconferentie. "De bevindingen en impact van het McLaren-rapport hebben ons voor grote uitdagingen geplaatst", klonk het wat vaag.

  Het WADA krijgt na het uitbrengen van het McLaren-rapport over georganiseerd dopinggebruik in Rusland steeds meer kritiek voor zijn timing. Waarom wachtte de organisatie tot tweeënhalve week voor de Olympische Spelen om zijn bevindingen bekend te maken?

  "Al in 2010 klopte de klokkenluider (Julia Stepanova) aan bij het WADA. WADA zegt dat ze niet wisten wat te doen met de informatie. We moeten ons toch in de haren krabben als het WADA niet weet wat ze moeten doen met klokkenluiders en de duidelijke informatie die ze gaven", zei Alex Gilady, lid van het IOC voor Israël.

  Vooral de moeilijke positie waarin het IOC is terechtgekomen door de late bekendmaking van het rapport, zit de IOC-leden hoog. "Niet de reputatie van het IOC moet worden hersteld, maar wel de reputatie van het WADA."

  Craig Reedie, hoofd van het WADA, probeerde zich te verdedigen op een persconferentie. "De bevindingen van het rapport en de impact ervan heeft ons voor grote uitdagingen in de timing geplaatst. Het is bijna onmogelijk om je de complexiteit voor te stellen van de uitdaging waarmee we geconfronteerd zijn."

  "Het gebeurt niet vaak dat de sportwereld geconfronteerd wordt met de verhalen die de laatste 18 maanden uit Rusland zijn gekomen. Het is moeilijk om daar mee om te gaan en heeft iedereen onder druk gezet."