• home
 • video
 • pas verschenen

  Phelps staat er weer helemaal: "Ben veranderd sinds ik niet meer drink"

  Phelps trainde al in het olympisch bad.

  Michael Phelps, 31 ondertussen, heeft vooruitgeblikt naar zijn vijfde Olympische Spelen. De Amerikaanse zwemlegende duikt in Rio met veel ambitie het zwembad in. "Ik voel me gezonder en fitter dan in 2012."

  Phelps, die in Rio al zeker deelneemt aan de 100 en 200m vlinderslag, de 200m wisselslag en de 4x100m wisselslag , is met 22 olympische medailles, waarvan 18 gouden, de meest gelauwerde olympiër aller tijden.

  Zijn honger naar eremetaal is nog altijd niet gestild. "In Rio ga ik op alle nummers waaraan ik deelneem voor goud. Maar die ambitie uitspreken is nutteloos. In Londen wilde ik mijn titel op de 200m vlinderslag ook verdedigen en daar verloor ik."

  "Het zou fantastisch zijn mocht ik de eerste zwemmer zijn die na zijn dertigste een gouden medaille pakt op een individueel nummer. Ik heb me de laatste maanden zo goed als mogelijk voorbereid. Ik word al een dagje ouder en mijn lichaam reageert helemaal anders, maar ik voel me gezonder en fitter dan in het verleden."

  Rio worden heel andere Spelen voor Phelps dan die van Londen. "In 2012 haatte ik het zwemmen nog. Ik wilde niet gaan trainen en sleepte me door het olympisch toernooi. Nu voel ik me weer een kind. Zo blij ben ik."

  In 2014 zat Phelps heel diep. Hij had een drankprobleem en verzeilde in een depressie. Nu voelt hij zich veel beter in zijn vel. "Het is raar hoezeer ik veranderd ben sinds ik niet meer drink. Ik heb geen hoofdpijn meer wanneer ik opsta en voel mij heel gelukkig. Ik ben zelfs productief. Daar ben ik trots op."

  Enkele foto's van Phelps in het trainingsbad in Rio: