• home
 • video
 • pas verschenen

  Hellebaut: "Evi Van Acker zou een geweldig goede vlaggendrager zijn"

  Tia Hellebaut blikt vooruit op de Olympische Spelen.

  Nog twee keer slapen en de Olympische Spelen worden in Rio de Janeiro op gang getrapt. Tia Hellebaut, de laatste Belgische sporter die goud pakte op de Spelen, blikt bij Sporza vooruit. "We hebben wel wat kanshebbers op medailles."

  "Top zes is een realistische doelstelling voor Nafi Thiam"

  Hellebaut nam drie keer deel aan de Olympische Spelen en is er voor het eerst niet bij in Rio. "De beleving zal toch anders zijn. Het is de eerste keer dat ik niet deelneem, maar ik ga toch naar Rio om het laatste deel van het atletiektoernooi mee te pikken. De bijzondere sfeer die daar hangt, wil ik niet missen."

  Naar wie kijkt Hellebaut uit? "Ik ben heel benieuwd naar onze taekwondoka's, die hebben in het verleden al heel wat medailles verzameld op grote toernooien. Ook naar de prestaties van zeilster Evi Van Acker en judoka Charline Van Snick kijk ik heel erg uit."

  "Het atletiektoernooi bekijk ik met een vergrootglas en iets meer interesse. Discuswerper Philip Milanov is in goede doen en bewees met zijn zilver op het EK en WK dat hij een medaille kan pakken. Ook naar de 4x400m bij de mannen kijk ik uit. Altijd een leuk toernooi."

  "Meerkampster Nafi Thiam is dan weer en diamant. Of zij een medaille kan pakken in Rio? Ik vrees dat het daarvoor nog een tikkeltje te vroeg is, maar ze kan ons verrassen. Derde zou eventueel kunnen, maar het kan evengoed een zevende of achtste plaats zijn. Top zes is een realistische doelstelling voor haar."

  Wanneer is de Belgische missie in Rio geslaagd? "Als de mensen die meegaan op niveau presteren en zich al dan niet overtreffen. We hebben wel wat kanshebbers op een medaille, dus het zou tegenvallen mochten we maar met één medaille terugkeren naar huis. Ik hoop stiekem op drie medailles in Rio."

  "Wie de vlag moet dragen? Evi Van Acker zou dat geweldig goed doen"

  Tia Hellebaut mocht in Londen de Belgische vlag dragen tijdens de openingsceremonie. Wie dat in Rio mag doen, is nog niet geweten. "Dat is toch een bijzondere ervaring. Dat jij de uitverkorene bent, is een teken van heel veel respect van het BOIC en de andere atleten."

  "Ik weet niet of er nu al afspraken gemaakt zijn, maar het is gebruikelijk dat medaillewinnaars van de vorige Spelen of atleten die al heel wat olympiades meemaakten de vlag mogen dragen. Evi Van Acker zou volgens mij een geweldig goede kandidaat zijn."