• home
 • video
 • pas verschenen

  Diefstal en slecht logement: De Chinese atleten voelen zich niet thuis in Rio

  Olympisch kampioen Zhang Jike hangt samen met zijn ploegmaats het douchegordijn omhoog.

  Team China heeft het niet naar z'n zin in Rio. De atleten zijn niet te spreken over het atletendorp en sommigen zijn zelfs al bestolen. "Ik heb de indruk dat er een vredesoperatie van de Verenigde Naties nodig is om van deze Spelen nog een succes te maken."

  Shi Dongpeng, een specialist op de 110 meter horden, heeft voorlopig het meeste recht tot klagen. Zijn computer werd gestolen, maar hij blijft er filosofisch bij: "Nu geld verliezen behoedt me misschien van nog grotere problemen, later deze Spelen."

  De Chinezen klagen vooral over de verblijfsomstandigheden in Rio. Zo duiken er tientallen foto's op van kapotte lavabo's, toiletten en bedden. In een Youtube-filmpje is te zien hoe de mannenploeg tafeltennis zelf haar douchegordijn omhoog moet hangen.

  Op het sociale medium Weibo, vergelijkbaar met Facebook, wordt met heimwee teruggekeken naar de "eigen" Spelen van 2008 in Peking. In één adem worden de Spelen in Rio met de grond gelijkgemaakt.

  "Ik heb de indruk dat er een vredesoperatie van de Verenigde Naties nodig is om van deze Spelen nog een succes te maken", grapt een gebruiker. Iemand anders noemt de Spelen in Rio de "slechtste ooit".

  Op Youtube zie je hoe de tafeltennissers zelf het douchegordijn omhoog hangen:

  Tweet van Team China: