• home
 • video
 • pas verschenen

  Australië grootste uitdager van Verenigde Staten ondanks racismerel

  Liz Cambage op weg naar de korf.

  Australië is één van de schaduwfavorieten in het vrouwenbasketbal. Toch trekken de Australische vrouwen met gemengde gevoelens naar Rio. Sterspeelster Liz Cambage beschuldigde een ploegmaat van racisme.

  De imposante Cambage (2,03m) staat zowel op als naast het veld haar mannetje. In februari haalde ze op de sociale media uit naar medespeelster Alice Kunek, omdat ze haar gezicht zwart had geschminkt tijdens de eindeseizoensfeesten van haar team.

  Kunek noemde het een eerbetoon aan Amerikaans hiphop-icoon Kanye West, maar het kwaad was geschied. "Als ik racisme niet aanklaag, wie dan wel?", vroeg Cambage zich af, die vier jaar geleden in Londen brons pakte met Australië. "We leren kinderen dat pesten niet kan en volgens mij geldt dat voor volwassenen evenzeer."

  Het is niet de eerste keer dat Australië in de ban is van een racistisch incident. Adam Goodes, een legende in het Australian football, werd vorig jaar constant uitgejouwd door het Australische publiek, omdat hij aboriginal is. "We hebben één van de grootste Australische sporters weggejaagd van zijn passie door racisme en discriminatie", aldus Cambage.

  De 24-jarige Cambage is niet de eerste de beste. De center van de Shanghai Boashan Dahua is één van de best betaalde atletes in Australië. Ze dankt die status aan een korf tijdens de Olympische Spelen van Londen. Nog nooit had een vrouw met een éénhandige dunk gescoord. In Rio nemen de Australische vrouwen het op tegen Brazilië, Turkije, Frankrijk, Japan en Wit-Rusland.