• home
 • video
 • pas verschenen

  Naert: "Stel je de reacties maar eens voor als Justin Gatlin goud wint in Rio"

  Op de WK finale in Peking liep Bolt vorig jaar naar goud, voor Gatlin.

  Nog drie dagen en het grootste sportevenement ter wereld opent officieel de deuren in Rio. Helaas wordt het sportieve van de Olympische Spelen al weken in de schaduw gesteld door de (Russische) dopingverhalen. "Ik hoop dat het cynisme het niet overneemt en mensen denken dat alle atleten doping genomen hebben", zegt Sporza-journalist David Naert.

  Sinds het Wereldantidopingagentschap WADA twee weken geleden het zogenaamde McLaren-rapport uitbracht, is er geen dag meer voorbijgegaan zonder dopingberichten. De vraag wordt of deze Olympische Spelen de zweem van doping van zich zal kunnen afschudden.

  "Ik ben er een beetje bang voor", zegt David Naert. "Vooral omdat de reacties op de beslissing van het IOC om Rusland niet uit te sluiten overweldigend en negatief waren in het Westen. Dat is ook wel terecht, vind ik. Rusland wordt niet aangepakt op het feit dat het als gastland van de Winterspelen in Sotsji dopingfraude pleegde."

  "Die beslissing is nefast voor de geloofwaardigheid van het IOC. Maar het zou erger zijn als de geloofwaardigheid van het sportieve evenement zelf een deuk zou krijgen. Ik hoop dat het cynisme het niet overneemt en mensen gaan denken: "alle atleten zullen wel doping genomen hebben"."

  "Het halfslachtig besluit van het IOC zorgt er wel voor dat Russische atleten met een dopingverleden niet mogen meedoen, maar andere atleten met een dopingverleden wel. Die vreemde situatie wordt het best belichaamd door Justin Gatlin. Stel je maar eens de reacties voor als hij door een blessure van Usain Bolt goud wint op de 100 meter."

  "De verhalen van Rusland en Kenia zijn uitsluitend de verdienste van de media"

  Het oog van de hele wereld is op dit moment gericht op dopingpraktijken in Rusland, maar het probleem is natuurlijk groter dan één land. "Er zijn ook andere landen met hetzelfde probleem, maar dat blijft vaak onderbelicht omdat er te weinig onderzoek wordt gedaan", zegt David Naert.

  "Dat is een kwestie van geld. Het WADA is ondergefinancierd. Tot nu toe heeft het WADA eigenlijk niet proactief opgetreden. Het heeft enkel gereageerd op onthullingen in de media. De verhalen over Rusland en Kenia zijn uitsluitende de verdienste van de media, maar iedereen weet dat andere landen het ook verdienen om onderzocht te worden."

  "Tijdens de Spelen is het aan diezelfde media om individuele prestaties te kaderen. Iemand die opeens acht tiende van een seconde sneller loopt dan zijn persoonlijk record is verdacht. Als iemand onder de 44 seconden duikt bij de 400 meter, maar een logische evolutie vertoont, dan kan je dat uitleggen." 

  Het ergste wat de sport kan overkomen is dat de verwondering zou wegvallen door verdachtmaking. Niet de bewondering, maar de verwondering. Als de toeschouwers en commentatoren die niet meer hebben, zit de sport met een huizenhoog probleem."

  "Wat hebben Brazilianen met de Olympische Spelen?"

  Een heel andere schaduw over deze Spelen wordt geworpen door de economische recessie waarmee Brazilië kampt. "Ik voel me niet helemaal lekker bij de situatie waarin landen zwaar op kosten worden gejaagd. Vooral omdat Rio de Janeiro zich kandidaat stelde toen Brazilië nog een groeiland was. Dat is al een tijdje voorbij."

  "Op het WK-voetbal was al veel kritiek, maar met voetbal hebben Brazilianen iets. Wat hebben ze met de Olympische Spelen? Er wordt ook wel veel geïnvesteerd in infrastructuur, maar lang niet voor iedereen."

  "In Londen en Sydney bijvoorbeeld leefde de Olympische Spelen in de hele stad. In Athene bijvoorbeeld niet. Dat maakt toch ook veel uit voor de beleving van het evenement. Hoe zal het in Rio zijn?"