• home
 • video
 • pas verschenen

  Coach over Evi Van Acker: "Niet bezig met verwachtingen van anderen"

  Verovert Van Acker net als in Londen een medaille?

  Evi Van Acker topt het lijstje van potentiële Belgische medaillewinnaars op de Spelen in Rio de Janeiro. "Evi is optimaal voorbereid. Maar als we bezig zouden zijn met de verwachtingen, dan zouden we trillen op onze benen", zegt Wil van Bladel, de coach van zeilster Van Acker.

  "In Londen (waar Van Acker in 2012 brons pakte) werd ook veel van Evi verwacht. Maar als atlete moet ze zich alleen focussen op waar ze mee bezig is en op wat ze kan. Dat is ook wat wij doen", legt Wil van Bladel uit, de coach van Evi Van Acker.

  "De verwachtingen van anderen, daar zijn we echt niet mee bezig. Als we dat wel zouden doen, dan zouden we trillen op onze benen. Maar zo zijn we niet."

  De Baai van Guanabara lijkt voor Van Acker geen geheimen te hebben. "In onze sport is naast het technische aspect ook je strategie cruciaal. Je moet de stromingen in het water kennen, net als de structuren. Ik denk dat we daar een redelijk beeld over hebben."

  "Je mag inderdaad zeggen dat Evi optimaal voorbereid is. Of daar sowieso een topprestatie zal uitvloeien? Dat sluit ik niet uit. Maar verschillende concurrentes hebben hier ook al veel tijd doorgebracht."

  De wisselende weersomstandigheden in Rio kunnen in de kaart van Van Acker spelen. "Ze presteert al jaren op een constant niveau en heeft daarin bewezen dat ze alle omstandigheden aankan. De variatie in Rio is heel groot en dat is in ons voordeel."

  Over vervuiling in water: "Het is veel beter nu"

  Enkele dagen voor de start van de Spelen blijft de vervuiling in de Baai van Guanabara een heikel thema, al is de heisa volgens Wil van Bladel een beetje overdreven.

  "De situatie wordt beter", zegt de coach van Evi Van Acker. "Ik heb het water in 2012 gezien en kan dus vergelijken. Het is stukken beter geworden."

  "Toen hoorden we de autoriteiten niet en kwam de pers niet kijken, maar nu komt de show dichterbij en is het plots niet goed genoeg meer, terwijl het nu veel beter is. Al die tijd hebben wij hier veel meer risico's genomen."