• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Naert: "IOC heeft een redelijk zwakke beurt gemaakt"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft beslist dat Rusland onder strenge voorwaarden welkom is op de Olympische Spelen. Sporza-journalist David Naert plaatst vraagtekens bij die beslissing en breekt ook een lans voor klokkenluidster Stepanova. "Hoe zij door het IOC behandeld wordt, is beschamend."

  "IOC durfde de stap om Rusland uit te sluiten niet te zetten"

  Het IOC legt de verantwoordelijkheid dus bij de verschillende sportfederaties, een beslissing die toch wel wat wenkbrauwen doet fronsen. "Het IOC heeft een redelijk zwakke beurt gemaakt", vindt ook Sporza-journalist David Naert.

  "Er was de roep om een strenge collectieve straf: de uitsluiting. Bij het IOC vinden ze dit ook een collectieve straf, omdat het alleen de Russen zijn die moeten voldoen aan de extra strenge criteria."

  "Voor het IOC is ook het individuele aspect belangrijk, de individuele gerechtigheid zoals zij dat noemen. Daarmee bedoelen ze de rechten van de onschuldige, zuivere sporters. Die moeten kunnen deelnemen aan de Spelen, zelfs als ze uit Rusland komen."

  "Daar valt zeker iets voor te zeggen, maar hoe zit het dan met de rechten van de zuivere niet-Russische atleten tijdens de Winterspelen van Sotsji? Die hebben misschien wel naast een medaille gegrepen omdat Rusland de boel aan het belazeren was."

  "In Sotsji gebeurde de dopingfraude voor de neus van het IOC in het dopinglab. Dat alleen al was voor mij eigenlijk voldoende om Rusland nu uit te sluiten. Die stap heeft het IOC dus niet durven te zetten."

  "Hoe het IOC klokkenluidster Stepanov behandelt, is beschamend"

  De vraag is dan waarom het IOC de beslissing om Rusland uit te sluiten niet genomen heeft. "Misschien waren ze wel bang", oppert David Naert. "Het is een publiek geheim dat IOC-voorzitter Thomas Bach een goeie band heeft met de Russische president Poetin. Die kennen elkaar erg goed."

  "En het is een detail dat er misschien los van staat, maar ik vond het wel opvallend: uitgerekend vandaag is de olympische turnploeg van Rusland al vertrokken naar Rio, nog vóór die uitspraak. Misschien waren zij dus wel gerust in een goeie afloop."

  "Wat misschien nog het best illustreert hoe men Rusland toch niet al te veel voor het hoofd wilde stoten, is wat het IOC doet met de Russische klokkenluidster Joelja Stepanova (foto). Zij heeft destijds met haar getuigenis de zaak aan het rollen gebracht en is gevlucht naar de VS."

  "Van de Internationale Atletiekfederatie IAAF mag zij deelnemen aan de Spelen, maar ze wordt geweigerd door het IOC omdat ze niet aan de ethische normen voldoet (Stepanova legde ooit een positieve dopingtest af, red). Als troost mag ze met haar man wel komen kijken in Rio."

  "Ik vind dat beschamend. Als je zo behandeld wordt door het IOC - dat nochtans pretendeert het ethisch geweten te zijn van de sport - ga je als klokkenluider in de toekomst wel twee keer nadenken voor je je nek uitsteekt."