• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  IOC schorst Rusland niet, sportfederaties moeten beslissen

  Thomas Bach, de voorzitter van het IOC, schuift de hete aardappel eigenlijk door.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Thomas Bach, de voorzitter van het IOC, schuift de hete aardappel eigenlijk door.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Het Internationaal Olympisch Comité bespaart Rusland een volledige uitsluiting van de Spelen. Wel mogen sportfederaties elk voor zich beslissen of de Russen welkom zijn. "We zijn dankbaar dat Russische sporters mogen deelnemen aan de Olympische Spelen", zegt de Russische minister van Sport.

  Het Wereldantidopingagentschap WADA onthulde vorige week een onthutsend rapport over het dopinggebruik in Rusland. Positieve tests werden in een door de staat gesteund systeem weggemoffeld. En met de hulp van de geheime dienst werden op de Winterspelen in Sotsji zelfs positieve stalen in het dopinglab verwisseld.

  Het WADA riep het IOC op om Rusland voor dit wangedrag zwaar te straffen en volledig te verbannen van de Spelen in Rio. Het Uitvoerend Comité van het IOC zat vandaag, deels met videoconferencing, samen over die vraag.

  Maar tot een algemene uitsluiting kwam het niet. Het IOC besliste dat de internationale sportfederaties het elk voor zich moeten uitmaken. Zij mogen criteria opstellen waaraan de Russen moeten voldoen om naar Rio te mogen.

  De Internationale Atletiekfederatie IAAF zorgde daar alvast voor een precedent, want daar waren Russische atleten, op 2 na, al niet welkom. De internationale tennisfederatie heeft al laten weten dat er geen probleem is voor de zeven Russische tennissers die geselecteerd zijn voor Rio.

  Het IOC heeft wel duidelijk gemaakt dat de Russen streng gecontroleerd moeten worden. En dat enkel Russische sporters die nog nooit wegens doping geschorst werden, welkom zijn op de Spelen.

  Dat betekent dat klokkenluidster Stepanova, zelf betrapt in 2013, niet naar de Spelen mag. Zij was naast een Russische verspringster die al lang in de VS woont de enige atlete die van het IAAF mocht. Maar ook een renner als Ilnoer Zakarin mag deelname op zijn buik schrijven.

  Rusland: "Dankbaar dat we mogen deelnemen aan Spelen"

  Vitaly Moetko, de Russische minister van Sport, is tevreden met de beslissing van het IOC. "We zijn dankbaar de Russische atleten mogen deelnemen aan de Olympische Spelen", zegt Moetko.

  "De criteria die worden opgelegd aan het Russische team zijn streng, maar het is een oproep aan ons team. Ik ben ervan overtuigd dat het merendeel van het team die criteria steunt. Ik hoop dat de meerderheid van de internationale sportfederaties de rechten van de sporters om deel te nemen aan de Olympische Spelen respecteert."