• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Avermaet: "Door criteriums ga ik echt niet minder zijn in Rio"

  Van Avermaet: "Het is belangrijk voor mij mijn vader te overtreffen"

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Van Avermaet: "Het is belangrijk voor mij mijn vader te overtreffen"

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Tourrenners Greg Van Avermaet en Serge Pauwels zijn twee van de vijf renners, die op zaterdag 6 augustus de olympische wegrit rijden in Rio de Janeiro. "Een verschrikkelijk lastig parcours", weet Pauwels, die vorig jaar een testwedstrijd reed in de Braziliaanse stad.

  "Het is altijd iets speciaal om naar de Spelen te gaan", trapt Van Avermaet een open deur in. "Londen was speciaal, maar Rio wordt dat zeker ook. Bovendien kan ik mijn vader overtreffen, die één olympiade (Moskou 1980) meemaakte. En hopelijk kunnen we met de ploeg er ook iets meepikken."

  In aanloop naar de Spelen werkt Van Avermaet nog drie criteriums af. "Criteriums zijn geen probleem voor mij. Andere mensen denken daar misschien anders over. Maar ik ben toch iemand die blijft trainen tussen de wedstrijden door."

  "De ploeg was er vorig jaar ook al geen voorstander van. Maar ik ga door die criteriums zeker niet slechter presteren in San Sebastian en Rio. Ik heb ook nog een goeie week om te kunnen herstellen."

  Van Avermaet doet het ook graag, die criteriums. "Dichtbij huis kunnen rijden en met zoveel volk. Criteriums zijn altijd leuk. En het financiële is natuurlijk ook mooi meegenomen."

  Favorieten voor de wegrit heeft de ritwinnaar in deze Tour niet. "Ik heb nog niet bekeken wie er bij andere landen deelneemt, wie de koers kan controleren. Qua trainingsfaciliteiten verwacht ik geen probleem. Met de fiets geraak je normaal wel makkelijk buiten het atletendorp. De bondscoach heeft mij gezegd dat we het parcours zeker nog gaan kunnen verkennen."

  Video player inladen ...

  Pauwels: "Minstens 4000 hoogtemeters in Rio"

  "Het parcours is verschrikkelijk lastig", legt Pauwels uit, die vorig jaar al tweede werd op het testevent in Rio. "Dat testevent was wel korter vorig jaar, 160 km maar."

  "Gisteren heb ik mijn gegevens nog eens bekeken van de bergrit naar Culoz", gaat Pauwels verder. "En eigenlijk is de tweede lus in Rio perfect vergelijkbaar met de lus in Culoz. Er zit ook een technische afdaling in. Ik denk dat we minstens 4000 hoogtemeters moeten overbruggen."

  "Ook de beginfase is al zwaar. De eerste lus, waar veel minder over gesproken wordt, bevat een kasseistrook, een soort Muur van Hoei-helling en nog een andere klim. Die lus wordt minder belicht, maar mag zeker niet onderschat worden."

  Maar ook in de Tour is Pauwels nog niet uitgespeeld. Hij wil nog minstens één maal in de ontsnapping geraken. "Er wordt op dit moment niet gekoerst voor de bonificaties. En dat verwacht ik vandaag ook niet. Dus ik geef de vluchters wel kans. Morgen wordt het met de afdaling op het einde misschien iets anders."

  "Ik voel mij wel moe, maar dat zal iedereen zijn. Soms ben je ook vermoeid in de bus, maar eens je op de fiets zit, gaat het dan beter. Ik ga nog twee dagen alles geven. Maar als ik vandaag niet in de vlucht zit, ga ik wel rustig aan doen en alles op morgen zetten."

  Video player inladen ...