• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Tobback: "Ik lees nog liever de Vlaamse begroting dan de Tour te kijken"

  Kevin De Weert en Louis Tobback waren te gast.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Karl Vannieuwkerke ontving gisteren in Vive le Vélo bondscoach Kevin De Weert en Leuvens burgemeester Louis Tobback. "Het controlewerk van Sky maakt de Tour saai en bederft de spektakelwaarde", is de Leuvense burgemeester droevig gestemd.

  Tobback: "Ik lees nog liever de Vlaamse begroting dan Tour te kijken"

  "Ik vind de Tour over het algemeen saai", opent een pessimistische Tobback. "De prestaties van jongens als Van Avermaet, De Gendt, Stuyven en Sagan waren mooi. Bepaalde ritten waren heel mooi."

  "Maar over de eindzege valt weinig te zeggen. Die spankracht is weg. Het doet mij pijn aan de ogen. Ik lees nog liever een paar pagina's van de Vlaamse begroting. Daar zitten meer verrassingen in dan in het controlewerk van Sky. Het bederft het plezier."

  "De oplossing kunnen iets kortere ritten zijn", reikt bondscoach De Weert aan. "Die brengen meer spanning. Je mag ook niet vergeten wat er allemaal aan voorafgegaan is bij Sky. Die staan daar niet enkel door veel geld. Er is enorm veel voorbereidingswerk aan te pas gekomen. Het is trouwens ook niet de eerste maal dat het saai is. In de tijd van Armstrong was het niet beter."

  Video player inladen ...

  De Weert: "Saaiheid van de Tour is toch geen nieuw gegeven?"

  "Ik heb groot respect voor de atleet Froome", benadrukt Tobback. "Alleen is hij een rijdende statistiek. De panache van Merckx, Hinault, Bobet of de gedopeerde Armstrong ontbreekt. De spektakelwaarde is klein. Mijn bewondering is groot, maar Froome zijn ploeg is zo sterk. Verschillende van zijn knechten zouden zelf de Tour kunnen winnen."

  "Dit is toch allemaal geen nieuw gegeven", aldus De Weert. "Tourwinnaars moeten complete renners zijn. Dus een tijdrit hoort er zeker ook in. De Tour is ook zo belangrijk geworden. Publiciteitsgewijs zijn de belangen zo groot. Bauke Mollema wil bijvoorbeeld absoluut tweede blijven. Terwijl in de Giro het wel mogelijk zou zijn om een alles-of-niets-aanval te proberen."

  Video player inladen ...

  Naesen: "Ik heb koersen lang als een hobby beschouwd"

  "Het was net of ik een rit had gewonnen", lacht Oliver Naesen met zijn spectaculaire valpartij bij Maarten Vangramberen. "Zoveel reacties heb ik gekregen. Ik was er rotsvast van overtuigd het rechtdoor was, maar dat bleek dus toch niet."

  "Ik had zelf nooit gedacht hier te staan. Ik hoopte wel prof te worden en dat lukte dan bij Topsport Vlaanderen. Ik heb koersen lang als een hobby beschouwd. Maar na mijn schooltijd ging het steeds beter. Ik heb een normale jeugd gehad, op stap geweest. Maar ik heb daar totaal geen spijt van. Sommige jonge renners zijn er nog niet klaar voor. Koersen is plezant als het goed gaat."

  Over zijn toekomst is Naesen tenslotte duidelijk. "Ik heb een mooi aanbod gekregen van AG2R en dat kon ik niet afslaan. Ik had ook graag bij Van Avermaet gereden, maar er is geen aanbod gekomen van BMC."

  Video player inladen ...

  Tobback: "Ik ken Stuyven pas sinds zijn wereldtitel bij de junioren"

  "Ik kende Jasper helemaal niet tot hij wereldkampioen bij de junioren werd", aldus burgemeester Tobback. "Sindsdien volg ik hem in de kranten. Ik denk dat het iemand is die het gaat maken. Niet in de bergen, maar wel in de klassiekers."

  "Vorig jaar heeft hij wat gesukkeld met valpartijen, maar toch nog een etappe in de Vuelta gewonnen", legt bondscoach De Weert uit. "Dit jaar heeft hij met Kuurne-Brussel-Kuurne een mooie wedstrijd gewonnen. In de toekomst zie ik hem zeker meespelen in de topklassiekers."

  Video player inladen ...

  Bekijk hier het uitgebreide ritverslag nog eens:

  Video player inladen ...

  Herbekijk Vive le Vélo van 21 juli:

  Video player inladen ...