• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Ook Russische paralympiërs komen in het vizier, IPC start schorsingsprocedure

  De McLaren-commissie speelde 35 namen door van frauderende paralympiërs.

  Het Internationaal Paralymisch Comité (IPC) heeft de procedure opgestart om het paralymisch comité van Rusland te schorsen. Het initiatief is een direct gevolg van het McLaren-rapport en zou kunnen betekenen dat alle Russische paralympiërs worden uitgesloten van de Paralympische Spelen in september.

  "Deze beslissing is niet impulsief genomen. Maar na het rapport van McLaren gelezen te hebben, denkt het IPC dat het leefklimaat in de Russische sport er zo aan toe is dat het Russisch Paralympisch Comité niet in staat is om zijn verplichtingen te respecteren", schrijft voorzitter Philip Craven in een communiqué. 

  De onderzoekers van de McLaren-commissie, die de dopingcultuur in Rusland onderzochten, bezorgden het IPC  de namen van 35 paralympische atleten, die met hulp van Russische controleurs hun positieve dopingstalen lieten verdwijnen. 

  "Door de dopingcultuur die aanwezig is in Rusland, tot op het hoogste niveau, lijkt het Russisch Paralympisch Comité de antidopingcode van het IPC niet te respecteren en zelfs niet welwillend te zijn om ze te respecteren."

  Het IPC heeft beslist de schorsingsprocedure op te starten. In de week van 1 augustus verwacht het Paralympisch Comité om een beslissing te nemen. In het geval van een schorsing heeft Rusland 21 dagen om in beroep te gaan. De Paralympische Spelen vinden plaats van 7 tot 18 september.