• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Nog eens 23 medaillewinnaars betrapt bij hertesten oude dopingstalen

  Oude dopingstalen werden hertest.

  Het Internationaal Olympisch Comité IOC heeft bij nieuwe hertesten van de dopingstalen van Peking 2008 en Londen 2012 nog eens 45 positieve gevallen ontdekt. Daarbij horen 23 sporters die een olympische plak mee naar huis pakten.

  De Spelen naderen met rasse schreden, maar de dopingberichten blijven het nieuws domineren.

  Tussen alle heisa rond de Russische dopingpraktijken door, is het IOC tegelijkertijd aan de slag met oude dopingstalen van de Spelen van Peking 2008 en Londen 2012.

  Uit een eerste reeks hertesten enkele maanden geleden, waarin het IOC naar eigen zeggen vooral nog actieve sporters viseerde, kwamen al 53 positieve tests naar boven.

  Bij een tweede golf van nieuwe controles, met de nieuwste onderzoeksmethodes, zijn nog eens 45 dopinggevallen aan het licht gekomen. Het gaat over 30 sporters uit Peking en 15 uit Londen.

  De betrapten zijn niet van de minsten, want bij de 45 zijn 23 medaillewinnaars. Namen zijn nog niet bekendgemaakt, maar het IOC is uiteraard wel van plan om ze allemaal te bannen van de Spelen in Rio.

  "Dit bewijst dat we ons hard inzetten in de strijd tegen doping", zegt IOC-voorzitter Thomas Bach. Tijdens en na de Spelen volgen nog een derde en vierde golf van nieuwe analyses.