• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  TAS handhaaft schorsing van 68 Russische atleten

  De Russische polsstokspringster Jelena Isinbajeva.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Het Internationaal Sporttribunaal TAS heeft het beroep afgewezen van 68 Russische atleten tegen hun schorsing door de Internationale Atletiekfederatie IAAF. Dat betekent dat die atleten niet kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen. Het Internationaal Olympisch Comité zal de komende dagen beslissen of Rusland ook in andere disciplines wordt uitgesloten van de Spelen, die over twee weken van start gaan.

  De IAAF legde Rusland in november een voorlopige schorsing op na een ontluisterend rapport van het Wereldantidopingagentschap WADA over wijdverspreid dopinggebruik in de Russische atletiekwereld. Eind vorige maand besliste de IAAF om die schorsing te handhaven.

  68 Russische atleten, onder meer tweevoudig olympisch kampioene polsstokspringen Jelena Isinbajeva, trokken met de steun van de Russische atletiekfederatie en het Russisch Olympisch Comité naar het TAS om de schorsing aan te vechten.

  Vandaag heeft het TAS het beroep van de Russische atleten afgewezen (foto). Het sporttribunaal vindt dat de schorsing van de Russische atletiekfederatie door de IAAF conform het reglement en het olympisch charter is.

  Het IOC had eerder al gezegd dat het de uitspraak van het TAS zou afwachten om een beslissing te nemen over een mogelijke uitsluiting van alle Russische sporters op de Olympische Spelen.

  Die eventuele uitsluiting zou het gevolg zijn van het WADA-rapport dat maandag gepubliceerd werd. Daaruit blijkt dat Russische sporters van 2011 tot 2015 konden rekenen op een door de staat gesteund dopingnetwerk. Het WADA vroeg maandag om Russische sporters te weren van alle internationale evenementen, inbegrepen de Spelen in Rio, en dat tot er in Rusland een "drastische mentaliteitswijziging" heeft plaatsgevonden.

  Rusland: "Dit laten we niet zo, we zullen stappen ondernemen"

  IAAF-voorzitter Sebastian Coe heeft met tevredenheid kennis genomen van de beslissing van het TAS. "Het is geen dag om triomfantelijke uitspraken te doen, maar we bedanken het TAS wel om onze strijd tegen doping te ondersteunen", zegt Coe (foto).

  "Ik ben geen voorzitter geworden om atleten uit te sluiten van competitie, maar het is goed dat onze regels worden nageleefd en dat het IOC met deze uitspraak onze antidopingreglementering heeft ondersteund."

  In Rusland is er uiteraard met verstomming gereageerd op de beslissing van het TAS.

  "Het is onaanvaardbaar dat elke atleet uitgesloten wordt. We zullen de uitspraak van het TAS onderzoeken en de nodige stappen ondernemen, want dit kunnen we niet zo laten. Dit is een politieke beslissing", klinkt het in het Kremlin.

  Isinnbajeva: "Pseudozuivere buitenlandse atleten"

  Ook Jelena Isinbajeva heeft al gereageerd. De tweevoudige olympische kampioene in het polsstokspringen was een van de initiatiefnemers om de schorsing aan te vechten. Na de uitspraak van het TAS spreekt zijn over "de begrafenis van de atletiek".

  "Laat de pseudozuivere buitenlandse atleten nu maar hun pseudogouden medailles winnen in onze afwezigheid", schrijft Isinbajeva op haar Instagram.

  Usain Bolt: "Sterke boodschap aan het adres van valsspelers"

  Ook de Jamaicaanse spurtkoning Usain Bolt heeft al gereageerd op de uitspraak van het TAS. "De regels zijn de regels. Deze ochtend werd ik nog gecontroleerd. Als je valsspeelt en de regels niet respecteert, is het normaal dat je gestraft wordt", vindt Bolt.

  "Dit is niet goed voor het imago van de atletiek, maar sancties zijn noodzakelijk. Het is een sterke boodschap aan het adres van de valsspelers en goed nieuws, want zo tonen we dat we een propere sport willen."