• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Woordvoerder Katjoesja: "Zakarin wordt vaker uitgeloot voor dopingcontroles"

  Zakarin maakt deel uit van de Russische selectie voor Rio.

  Ilnoer Zakarin was de sterkste in de 17e rit in de Tour en zit in de Russische selectie voor Rio. "Het zou zonde zijn als hij niet mag gaan", zegt Katjoesja-woordvoerder Philippe Maertens. "Maar deze overwinning betekent heel veel de ploeg."

  Door het Russische dopingschandaal is het nog niet zeker dat het land mag deelnemen aan de Olympische Spelen. Ook Zakarin zou dan niet kunnen aantreden in de olympische wegrit. "Het zou eigenlijk zonde zijn als hij niet mag gaan", reageert Philippe Maertens, de woordvoerder van Katjoesja, bij Sporza.

  "Ik weerleg niets van dat rapport, maar we weten dat alle wielrenners door UCI gecontroleerd worden. Die stalen verdwijnen niet in Rusland."

  "Alleen al dit seizoen heeft Zakarin 12 tests buiten competitie gehad en in wedstrijden wordt hij er meer uitgeloot dan anderen. Door zijn verleden (Zakarin zat al eens een dopingschorsing uit, red.) en omdat hij een Rus is."

  "Het is niet fair. Ik spreek niet alleen voor hem, maar voor alle onschuldige Russische sportmensen. Toen Makarov Katjoesja oprichtte, was het zijn bedoeling om een Russische renner klaar te stomen voor Rio. Als ze nu niet zouden mogen gaan, is dat wel pijnlijk voor al het geld en energie die hij erin gestoken heeft."

  "Als je kijkt naar het aantal foefelstalen, komt 80 procent uit de atletiek en het gewichtheffen. Dan ligt daar het probleem. 26 stalen zijn van wielrenners, maar zijn dat 26 stalen van 2 renners of 26 verschillende renners? Gaat het over mountainbikers, pisterenners, wegrenners? Het is moeilijk om daar iets over te zeggen."

  "We verdienen deze zege"

  Katjoesja heeft een eerste ritzege geboekt in deze Tour. "Deze overwinning betekent heel veel", zegt Maertens. "Katjoesja wordt een internationaal team, dus zijn we op zoek naar andere sponsors. Dat kan alleen maar als er resultaten zijn. We hadden een overwinning in de Tour broodnodig."

  "We verdienen het ook wel. Met Kristoff scheelde het een paar centimeter in Bern. Het was zijn eigen fout, dat heeft hij ook toegegeven. De dag ervoor had Ilnoer kunnen winnen, maar verloor zijn contactlens. Dan is er ook die zware crash in de Giro (waarbij hij zijn schouderblad brak, red.). Hij verdient deze zege."