• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Schorsingsgevaar of niet, Rusland selecteert 387 sporters voor Rio

  Onder meer Yelena Isinbayeva moet nog afwachten of ze naar Rio mag.

  Een collectieve schorsing hangt als een zwaard van Damocles boven Rusland, maar daar trekt het Russisch Olympisch Comité zich weinig tot niets van aan. De voorzitter van dat comité verwacht zondag een positieve uitspraak van het IOC.

  Op minder dan drie weken voor de Olympische Spelen sijpelen de verschillende nationale olympische selecties binnen. Zo ook die van het gecontesteerde Rusland.

  "Het Russisch Olympisch Comité (ROC) heeft een lijst samengesteld van 387 sporters, die zullen uitkomen in 30 sporten", aldus Alexandre Zhoekov, de voorzitter van het ROC. Die uitgebreide lijst bevat ook de 68 atleten die momenteel hun schorsing aanvechten bij het Internationaal Sporttribunaal TAS.

  Nadat het TAS morgen uitspraak doet, verwacht Zhoekov ten laatste zondag een definitieve beslissing van het IOC over de aanwezigheid van Rusland in Rio. "De meerderheid van de internationale sportfederaties steunt de deelname van Russische atleten op de Spelen", klinkt Zhoekov vol zelfvertrouwen.

  Het IOC zelf, dat momenteel de juridische mogelijkheden onderzoekt voor een mogelijke Russische uitsluiting, is iets voorzichtiger. Volgens een woordvoerder volgt het verdict "binnen de zeven dagen".