• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Onorthodoxe houding Froome in afdaling zorgde niet voor aerodynamisch voordeel"

  Froome gooide zich met veel risico in de afdaling van de Peyresourde.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Volgens onderzoek had de bizarre houding van Chris Froome tijdens de afdaling van de Peyresourde geen aerodynamisch voordeel. Integendeel zelfs. "De meest ideale houding was het zitvlak op het zadel en de rug horizontaal", zegt Bert Blocken van de Technische Universiteit Eindhoven.

  Het was hét beeld van de achtste etappe van de Tour dit jaar. Froome versnelde net voor de top van de Peyresourde en verraste daarna iedereen door zich op een bizarre manier naar beneden te storten. Een staaltje van geoptimaliseerde aerodynamica, dachten vele mensen.

  Maar dat laatste blijkt niet helemaal te kloppen. Volgens professor Bert Blocken, een specialist in windfysica, was de houding van Froome zelfs minder gunstig dan een normale afdalingshouding.

  De tijdswinst van Froome was niet het gevolg van minder luchtweerstand, zeggen de onderzoekers. De onorthodoxe houding van Froome, zittend op zijn bovenste fietsbuis, zou zelfs voor 0,6 procent meer luchtweerstand zorgen. "De meest ideale houding was het zitvlak op het zadel en de rug horizontaal."

  "Het zou kunnen dat Froome in zijn houding meer vermogen kon leveren en netto wel winst boekte, maar dat kunnen we niet narekenen. Een groot deel van de winst zat aan het begin van de afdaling, waar hij direct een groot gat sloeg omdat de anderen niet opletten."