• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  IOC: "Onderzoeken opties voor een collectieve schorsing van Rusland"

  Het IOC wil alle Russische stalen van Sotsji opnieuw testen.

  Na een marathonvergadering van vijf uur heeft de Raad van Bestuur van het IOC een statement de wereld ingestuurd over de dopingpraktijken in Rusland. "We onderzoeken alle wettelijke opties met het oog op een collectieve ban van Rusland voor de Olympische Spelen versus het recht op individuele rechtvaardigheid." Een concrete beslissing stelt het IOC uit tot na de beslissing van het TAS overmorgen.

  De belangrijkste bevindingen van het IOC-statement:

  • Over een mogelijke uitsluiting van Rusland van de Olympische Spelen wordt nog niet meteen beslist: "We onderzoeken eerst alle wettelijke opties met het oog op een collectieve ban van Rusland voor de Olympische Spelen. Dat wordt afgewogen tegen het recht op individuele rechtvaardigheid."
  • Het IOC wacht de beslissing van het TAS, dat zich buigt over de klacht van 67 Russische atleten om een uitzondering te bekomen voor Rio, overmorgen af.
  • Het IOC organiseert voorlopig geen sportevenementen meer in Rusland.
  • Alle urine- en bloedstalen van Russische atleten op de Olympische Winterspelen van Sotsji zullen worden hertest.
  • De leden van het Russische Ministerie van Sport en de genoemde sporters in het WADA-rapport zijn niet welkom op de Olympische Spelen in Rio.

  Officiële IOC-beslissing volgt pas overmorgen

  Daags na de bekendmaking van het McLaren-rapport stak de Raad van Bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de koppen bijeen in Lausanne (Zwi).

  IOC-voorzitter Thomas Bach liet al weten dat "de bevindingen van het rapport een schokkende aanslag vormen op de integriteit van de Olympische Spelen en van de sport in het algemeen".

  Na de urenlange vergadering nam het IOC in een officieel statement nog geen definitieve beslissing in verband met een eventuele uitsluiting van Rusland. Eerst wordt de uitspraak van het Internationaal Sporttribunaal TAS, over een uitzonderingsmaatregel voor 67 Russische atleten, afgewacht.

  Wel onderzoekt het IOC al legale opties omtrent een mogelijke Russische uitsluiting én of die niet in tegenstrijdigheid is met de individuele rechten van de sporters. Een speciaal opgerichte Disciplinaire Commissie moet zich daarover buigen.

  Geen olympische sportevenementen meer in Rusland

  Het IOC vraagt bovendien aan het WADA om het mandaat van de Canadese onderzoeker Richard McLaren uit te breiden. Op die manier zouden de namen van de gedopeerde sporters openbaar gemaakt kunnen worden.

  De meest concrete maatregelen tot dusver houden in dat het IOC geen sportevenementen meer zal organiseren in Rusland (wat wellicht nefast is voor de Europese Spelen 2019, die waarschijnlijk in Rusland georganiseerd zouden worden).

  Ook zijn Russische politieke hoogwaardigheidsbekleders niet welkom in Rio én worden alle Russische stalen van de Olympische Winterspelen in Sotsji opnieuw getest. Daarnaast wordt een onderzoek ingesteld naar Russische coaches, officials en ondersteunende staff.

  Als overtredingen op de antidopingwetgeving aan het licht gebracht worden, kan dat leiden tot sancties tegen de Russische federatie. Op een definitief besluit van het IOC is het dus nog minstens twee dagen wachten.

  Het volledige statement van het Internationaal Olympisch Comité kunt u via deze link lezen.