• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Drievoudig olympisch kampioen Bekele loopt de Spelen mis

  Bekele won op de Spelen in Peking zowel de 5.000 als de 10.000 meter.

  Kenenisa Bekele, wereldrecordhouder op de 5.000 en 10.000 meter, wordt door de Ethiopische atletiekfederatie niet opgevist voor Rio. Zowel voor de marathon als de 10.000 meter viste hij achter het net.

  De Ethiopische langeafstandsloper Kenenisa Bekele beleefde zijn gloriedagen op de Olympische Spelen in 2004 en 2008. In Athene won hij goud op de 10.000 meter en vier jaar later liep hij in Peking zowel op de 5 als de 10 kilometer als eerste over de streep.

  Op de Spelen in Londen begon zijn ster al iets minder hard te fonkelen, toen hij op de 10.000 meter net naast het podium viel. Nu is het olympische liedje van de 34-jarige Ethiopiër helemaal uitgezongen.

  Bekele liep dit jaar te weinig marathons om aanspraak te maken op een plaatsje in de Ethiopische marathonselectie en op de 10.000 meter bereikte hij de finish niet op de ultieme kwalificatiewedstrijd in Hengelo. Ook een beroep bij de Ethiopische atletiekfederatie bracht geen zoden meer aan de dijk.