• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  De Cauwer: "Als Quintana niet uitpakt in de klimtijdrit, kan hij inpakken"

  Co-commentator José De Cauwer analyseert twee weken Tour.

  Op een rustdag in de Ronde van Frankrijk volgt de ene beschouwing de andere in sneltempo op. Ook José De Cauwer laat zijn licht schijnen over twee weken Tour. "De Belgen hebben het tot nu toe uitstekend gedaan. Voor Quintana wordt het moeilijk", aldus de vaste compagnon van Michel Wuyts.

  José De Cauwer is tevreden met wat de Tour tot nog toe in petto had.

  "Het publiek langs de kant van de weg verwacht misschien meer spektakel, maar voor de renners zelf is het al serieus zweten geweest."

  "We hebben al mooie vlakke etappes gezien, waarin een goede eindjump opnieuw heel belangrijk is geworden. In het algemene klassement lijkt Froome zijn gele trui stevig om de schouders te hebben, maar voor de plaatsen daarachter ligt alles nog open."

  "In de rit naar Finnhaut-Emosson (morgen) moet er echt iets gaan gebeuren. Dan krijgen we een aankomst bergop. Daar kunnen grote verschillen gemaakt worden. Die top tien moet morgen door elkaar."

  "De dag erna volgt er met de klimtijdrit naar Megève opnieuw een uitgelezen kans voor Quintana om tijd terug te nemen op Froome. Als hij daar niet uitpakt, mag hij inpakken. Al is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan."

  "Froome zal mentaal sterk moeten blijven"

  In 1997 won de Duitser Jan Ullrich zijn eerste Ronde van Frankrijk. Het leek de eerste in een rijtje van velen te worden, maar dat draaide anders uit. Is Froome nu wel vertrokken voor een lange reeks Touroverwinningen?

  "Dat zal nog moeten blijken. Fysiek kan hij dat zeker aan, maar kan hij ook mentaal overeind blijven? Het is niet vanzelfsprekend om jaar na jaar dat strakke stramien aan te houden. Dat wordt dus afwachten."

  De Cauwer: "De Belgen hebben het uitstekend gedaan"

  Over de prestaties van de Belgen is De Cauwer lovend.

  "De ritzege van Van Avermaet was een sterk nummer in een etappe waar hij nog niet verwacht werd. Er zat veel agressie in zijn aanval. Hij bleef maar voluit rijden tegen een achtervolgende groep. Indrukwkkend."

  "Ook de winst van De Gendt bovenop de Mont Ventoux is ongelooflijk. Met daar nog eens de tweede plaats van Pauwels bij, is het een rit om niet snel te vergeten."

  "Jammer van de valpartijen van Theuns en Van den Broeck. Zij waren goed op dreef, maar moesten noodgedwongen de Tour verlaten. Toch kunnen we besluiten dat de Belgische renners het tot dusver uitstekend hebben gedaan."