• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vanhaezebrouck: "Gent kan zich niet langer tevreden stellen met plaats in Play-off I"

  Gent begint op 28 juli zijn Europese campagne.

  Over exact 10 dagen is de voorbereidingsperiode voor AA Gent officieel voorbij. Het team van trainer Hein Vanhaezebrouck start het seizoen met nog een aantal vraagtekens. "Maar solliciteren voor bondscoach ga ik zeker niet doen", vertrouwde Vanhaezebrouck Sporza toe.

  "We hebben geen excuus in de voorrondes van de Europa League"

  Een dag voor de openingswedstrijd van de Jupiler Pro League, ontvangt Gent op 28 juli Viitorul Constanta uit Roemenië voor de heenmatch van de derde voorronde van de Europa League. Een weinig spraakmakende affiche, maar wel een belangrijke afspraak voor het ambitieuze Gent.

  "We gaan Constanta niet onderschatten", zegt Vanhaezebrouck. "Roemeens voetbal is altijd technisch. Constanta is een opleidingsploeg met veel jonge, enthousiaste spelers. Dan is het altijd oppassen.

  "Maar er is geen excuus, want we willen naar poulefase van de Europa League. Thuis moeten we proberen een goede uitgangspositie te veroveren, om het in Roemenië af te maken."

  Het probleem voor Vanhaezebrouck is dat er nog veel vraagtekens zijn over de spelersgroep. Wie vertrekt en wie komt er nog bij? "Dat we nog extra verdedigers nodig hebben, is zeker."

  "Als we geen verdedigers meer verliezen, zullen we klaar zijn, maar door de blessure van Asare zijn onze vierde en vijfde verdediger jonge jongens. Zij hebben zeker toekomst, maar het gaat allemaal heel snel voor hen. We zijn bezig met versterkingen en ik verwacht op korte termijn dat we oplossingen zullen vinden."

  "Matz Sels zijn we kwijt en hebben we vervangen door een jonge doelman. Voor hem wordt het wennen aan de nieuwe aanpak en de hogere belasting op training en in matchen. Iedereen die er bij is gekomen, heeft bij momenten zijn kwaliteiten al laten zien. We zullen zeker een stap hebben gezet in het aantal spelers dat we kunnen inzetten."

  "Op dit moment is er niets concreet voor Depoitre"

  Na het vertrek van sterkhouder Sels blijft ook het vertrek van Sven Kums en Laurent Depoitre als een zwaard van Damocles boven het hoofd van Vanhaezebrouck hangen.

  "Het is moeilijk om daar iets over te zeggen", zei Vanhaezebrouck. "We wisten vooral in geval van Depoitre dat de mogelijkheid bestond dat hij vertrekt. Op dit moment is er wel niets concreet.

  "Maar de situatie is zeker niet evident. Zolang de spelers hier nog zijn, reken je als trainer op hen. Anderzijds kunnen ze elk moment vertrekken."

  Gent kan Kums en Depoitre zeker nog gebruiken, want de ambitie is om niet minder te presteren dan de vorige twee seizoenen. "In de competitie willen we opnieuw meedraaien met de beste ploegen. Gent kan zich niet meer tevreden stellen met een plaats in Play-off I."

  "Momenteel zijn Anderlecht en Club Brugge nog altijd de beste ploegen, maar wij hebben al twee jaar een serieus woordje kunnen meepraten. Dat willen we opnieuw doen."

  "Ik ga niet solliciteren bij de voetbalbond"

  Ondertussen is de functie van bondscoach vrijgekomen en is de naam van Hein Vanhaezebrouck al een paar keer gevallen als mogelijke kandidaat. Een denkpiste die Vanhaezebrouck zelf sluit.

  "De voetbalbond wacht op sollicitaties, heb ik gehoord. Dat ga ik niet doen. Ik heb nog nooit gesolliciteerd. Wat als ze zelf bellen? Normaal neem ik mijn telefoon niet op. Het is niet makkelijk om mij te bereiken."