• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Impe: "Een Belgische Tourwinnaar? Jeugd moet beter begeleid worden"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  De laatste Belgische Tourwinnaar was gisteravond te gast in Vive le Vélo. Bekijk hier de leukste fragmenten van de aflevering met Lucien Van Impe en zijn voormalige ploegmaat Willy Teirlinck. De volledige uitzending kunt u onderaan deze pagina bekijken.

  Van Impe: "Je moet de jeugd laten trainen op de cols"

  Exact 40 jaar is het geleden dat Lucien Van Impe als laatste Belg de Tour won. Wat moet er gebeuren om nog eens een landgenoot in het geel te zien op de Champs-Elysées? "Betere begeleiding bij de jeugd. Daar begint het. Je moet de jongeren laten trainen op de cols", is Van Impe rotsvast overtuigd.

  Willy Teirlinck: "We hebben een aantal talenten die goed bergop kunnen rijden, maar de Tour winnen is natuurlijk niet niks. Je zou iemand moeten hebben die de juiste renners detecteert. In Nederland plukken ze nu ook de vruchten van het werk van Rabobank jaren geleden."

  Video player inladen ...

  Van Impe: "Poels kan kopman zijn in een andere ploeg"

  Wout Poels rijdt een erg sterke Tour in dienst van Chris Froome. "Ongelooflijk hoe sterk hij is. Hij is het waard om kopman te zijn in een ploeg", vindt Lucien Van Impe.

  Willy Teirlinck beaamt: "Dat heeft hij dit jaar al bewezen door Luik-Bastenaken te winnen. Hij zal wel een goed contract hebben, waardoor hij tevreden is als hij zijn kans kan gaan in de klassiekers."

  Van Impe: "Ik zou dat toch niet willen. Ik heb ook ooit de kans gehad om in de ploeg van Eddy Merckx te gaan rijden, maar ik wilde dat niet. Voor geen geld van de wereld. Als je kopman kunt zijn, dan doe je dat toch? Je koerst om te winnen."

  Video player inladen ...

  Teirlinck: "Froome heeft geen stijl, maar gaat wel vooruit"

  Is de stijl van Lucien Van Impe te vergelijken met die van Chris Froome? "Nee, dat is een belediging", klinkt het resoluut. "Froome kan wel bergop rijden, maar hij moet tempo rijden. Hij rijdt ook ongelooflijk klein én blijft in zijn zadel zitten. Dat kon ik niet."

  Willy Teirlinck: "Het ziet er wel niet uit bij Froome. Hij kijkt altijd naar de grond, alsof hij beschaamd is om naar de mensen te kijken. Eigenlijk heeft hij geen stijl, maar hij gaat wel vooruit en dat is het belangrijkste."

  Video player inladen ...

  Van Impe: "Eén slechte dag en twee à drie minuten betekenen niets"

  In het algemene klassement heeft Chris Froome nu een kleine twee minuten voorsprong. "Dat is eigenlijk zoveel niet", weet Lucien Van Impe. "Eén slechte dag op een aankomst bergop en twee à drie minuten betekenen niets."

  "Maar spectaculaire inzinkingen zie je de laatste jaren toch minder", vindt Willy Teirlinck. "Renners zijn toch beter verzorgd dan vroeger. Het was toen ook de kunst om zo lang mogelijk in het rood te gaan zonder het echt te weten. Nu is dat allemaal wetenschappelijk en dat is maar goed ook."

  Video player inladen ...

  Van Impe over fiets van De Gendt: "Goesting om col op te rijden"

  Voor de rit van maandag zocht Lucien Van Impe Thomas De Gendt op. De zesvoudige bergkoning in de Tour was onder de indruk van de fiets van de De Gendt. "Allez! Weegt die niet te licht?", vraagt een verbaasde Van Impe als hij de fiets opheft.

  "Daarmee een col oprijden: ik zou er nog goesting van krijgen om eraan te beginnen als ik dit zie!"

  Video player inladen ...

  Stetina: "Ga niet meer tot uiterste in gevaarlijke sprint"

  Maarten Vangramberen zocht maandag Peter Stetina op. De Amerikaan van Trek maakte vorig een doodsmak tijdens de Ronde van het Baskenland. "Die val heeft me wel een beetje veranderd", geeft hij toe.

  "In een gevaarlijke sprint ga ik niet meer tot het uiterste. Soms wil ik nog risico's nemen, maar vaak denk ik ook dat het niet erg is om een paar seconden te verliezen. Anderzijds: als ik aan het afzien ben tijdens een klim kan ik die pijn ook wel relativeren."

  Video player inladen ...

  Teirlinck: "Trots dat mijn naam nu nog soms genoemd wordt"

  Welk type renner was Willy Teirlinck? Dat wil Karl Vannieuwkerke graag weten van zijn voormalige ploegmaat Lucien Van Impe. "Een heel slimme", zegt Van Impe. "Hij stond ervoor bekend om toe te slaan in de laatste kilometer. Iedereen wist het, maar toch was hij steeds weg."

  Teirlinck: "Dat mijn naam nu nog soms genoemd wordt, daar ben ik heel trots op. Dat wil toch zeggen dat dat zeer spectaculair geweest moet zijn."

  Video player inladen ...

  Ritwinnaar Pantano neemt plaats aan de tafel bij Maarten Vangramberen

  Video player inladen ...

  Sammy Neyrinck ziet de koers twee keer passeren

  Video player inladen ...

  Bekijk de volledige uitzending van Vive le Vélo

  Video player inladen ...