• home
 • video
 • pas verschenen

  Vertonghen: "Dat Portugal het EK wint, maakt de teleurstelling nog groter"

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Jan Vertonghen, Dries Mertens en Mousa Dembélé maakten vandaag tijd om op hun voetbalkamp Think Footure te trainen met de Rode Duivels van de toekomst. Maar er werd natuurlijk ook nog eens teruggeblikt op het afgelopen EK en het ontslag van Marc Wilmots. "Ik hoop dat de nieuwe bondscoach voor een nieuwe wind kan zorgen."

  "Steken ook hand in eigen boezem"

  Jan Vertonghen stond voor het eerst sinds hij geblesseerd uitviel op het EK weer op een voetbalveld. "Ik heb sinds het EK vrij weinig gedaan. Ik ben meteen naar Londen gevlogen om alles nog eens te laten checken en daar hebben ze ook gezegd dat ik na een fysiek en mentaal zwaar seizoen even moest rusten. Vanaf morgen begin ik weer te revalideren. Ik hoop de eerste wedstrijd van het seizoen te halen."

  Heeft Vertonghen ook nog nagedacht over het EK? "Hoe het voor mij persoonlijk geëindigd is, was toch wel een teleurstelling. We hebben 1 of 2 echt goeie wedstrijden gespeeld en dan is het toch een beetje in mineur geëindigd."

  "Het is echt jammer, want ons parcours bood mogelijkheden. Als je kijkt hoe Portugal het EK wint, met alle respect, maar ik denk dat wij niet minder zijn. Dat maakt de teleurstelling misschien nog wel iets groter. Over twee jaar is er weer een WK en daar focussen we ons op."

  "Waar het nu is misgelopen? We hadden moeten winnen van Wales. Ons eerste kwartier was misschien wel het beste van het EK, maar we vergaten om de tweede en derde goal te maken. We hadden ook veel blessures en ondanks het feit dat de vervangers ook goeie spelers waren, heeft dat toch voor een bepaalde sfeer gezorgd in het elftal. De afwezigheid van Kompany, Vermaelen, Lombaerts, dat heeft een impact op de ploeg. Niet per se kwalitatief maar vooral qua geloof."

  "We steken absoluut ook de hand in eigen boezem. We hebben verloren van een ploeg die een goeie organisatie had, maar kwalitatief gewoon minder is. Dan kan je niet alleen naar de coach kijken."

  "Ik hoop dat de nieuwe coach voetbaltechnisch sterk is"

  "Deze ploeg heeft veel aan Marc Wilmots te danken. Hij heeft een goeie structuur opgezet en heeft ons veel vertrouwen gegeven. Hij heeft ook veel spelers laten debuteren. Sommigen hebben zich heel goed ontwikkeld onder hem. De bond heeft nu beslist om daar een einde aan te maken", gaat Jan Vertonghen voort.

  "Er is zo veel gezegd en geschreven na het EK, dingen die waar zijn, dingen die niet waar zijn. Ik denk dat de coach zeker nog had kunnen blijven zitten, maar dan was de druk zo hoog geweest richting het volgende WK. Bij elke tegengoal of bij elke foute pass zouden ze klaarzitten om hem af te maken. Dat is ook geen goeie situatie."

  "Hopelijk komt er een andere coach die een nieuwe wind door team kan laten waaien en boeken we mooie resultaten. Ik heb ook naar de lijstjes met namen gekeken, maar ik zie zelf niet meteen een favoriet. Het zou goed zijn als de nieuwe coach de positieve dingen van Wilmots kan overnemen. Hij was heel goed met de groep en verbaal ook sterk. Ik hoop dat de nieuwe coach ook voetbaltechnisch heel sterk is."

  "De verantwoordelijken zullen wel goeie ideeën hebben. In elk geval hoop ik op een coach die komt omdat hij gelooft in de nationale ploeg en onze jonge jongens. Iemand die echt iets wil bereiken en niet iemand die gewoon zijn eigen carrière wil ontwikkelen."

  "Ik geloof nog altijd dat er heel veel te bereiken is met deze ploeg. Dat gelooft het hele land en geloven mijn medespelers ook. Ik hoop dat de nieuwe bondscoach dat ook gelooft. Hopelijk kunnen we op het WK iets fantastisch laten zien en verder raken dan de kwartfinales."

  Mertens: "De Duivels moeten zeker ook naar zichzelf kijken"

  Dries Mertens is nog maar net weer thuis na een vakantie in Amerika. "Ik heb maar een halfuur geslapen, dus ik zal vanavond wel moe zijn. Als ik zie hoe gelukkig de spelertjes zijn, dat vind ik supermooi. Ik hoop dat ze later zullen zeggen: "Ik herinner mij dat kamp nog, ik heb daar veel geleerd"."

  Hoe kijkt Mertens terug op het EK? "Het is jammer. Stom dat we het niet hebben kunnen winnen, maar ik probeer altijd naar de toekomst te kijken. Hopelijk kunnen we het volgende keer winnen."

  "Het ontslag van Wilmots? Dat is een beslissing van de voetbalbond. We mogen zeker niet vergeten dat we hele mooie jaren beleefd hebben met meneer Wilmots. Nu komt er een nieuwe trainer en een nieuwe wind is soms goed. Ik heb geen bepaalde voorkeur voor een coach. Ze zullen wel een goeie keuze maken. Ik zie wel."

  Wat had Wilmots beter kunnen doen? "Dat weet ik niet. Dat moet je aan de voetbalbond vragen. De kans was er op het EK en het is niet alleen Wilmots die die niet gegrepen heeft, ook de groep. Er wordt vaak naar de trainer gekeken, maar de jongens moeten ook naar zichzelf kijken. "

  Dembélé: "Wilmots heeft goed werk geleverd voor het land"

  "Mijn mening over het ontslag van Marc Wilmots? Het is jammer", antwoordt Moussa Dembélé. "Hij heeft goed werk geleverd voor het land. Het is moeilijk om te zeggen waar het mis is gelopen op het EK, maar het was wel een teleurstelling. We dachten dat we meer konden behalen met deze groep dus ik kan wel begrijpen dat de bond actie ondernomen heeft."

  "De sfeer zat wel heel goed. Als die nu heel slecht was, kon ik zeggen dat het tijd was voor een nieuwe wind. Iedereen was gemotiveerd dus het is moeilijk te zeggen waaraan het lag. Maar we zijn allemaal professionals dus iedereen zal ook zijn eigen prestatie wel beoordelen."

  "Wie de nieuwe coach moet worden? Ik ga mijn mening daar niet over geven. Ik heb geen voorkeur. Ik weet ook niet wat de opties zijn. Ik hoop gewoon op een goeie coach. We hebben een hele goeie groep en kunnen het hoogste aan."