• home
 • video
 • pas verschenen

  Snelders: "Topcoach uit het buitenland zal niet vanzelfsprekend zijn"

  Eddy Snelders analyseert het ontslag van Marc Wilmots.

  Sporza Radio-analist Eddy Snelders vernam gisteren net als iedereen het nieuws over het ontslag van bondscoach Marc Wilmots en kijkt naar het verleden en de toekomst. "Ik denk dat Verhaeghe bij de zoektocht naar een nieuwe bondscoach snel naar het buitenland zal trekken."

  "Het is geen verrassing dat Wilmots moet vertrekken", is Snelders het eens met de publieke opinie. "Iedereen vond dat dit moest gebeuren. Want als het slecht gaat, wordt immers nog altijd het snelst naar de trainer gewezen."

  "En dat terwijl er natuurlijk ook verantwoordelijkheid ligt bij de spelers. Wilmots is al met veel scepticisme moeten beginnen. Hij moest als beginnende trainer iedereen overtuigen."

  "Maar hij heeft die ploeg toch kunnen binden. Hij heeft groepsgeest gecreëerd. In Brazilië heeft hij de (niet zo hoge) verwachtingen nog kunnen inlossen. Al merkte je ook daar al op tactisch vlak dat hij het team misschien niet optimaal kon voorbereiden."

  "Na Brazilië ging het dan wel bergaf. Ondanks de zeges in de kwalificaties zat er geen lijn in de ploeg. Er was geen vooruitgang. We hoopten op beterschap voor het EK. Maar die kwam er niet. Wilmots kon geen antwoord vinden op de criticasters. En WK's en EK's zijn nu eenmaal kerkhoven voor trainers."

  "We hebben een trainer nodig die boven de groep staat"

  Het profiel van de opvolger van Wilmots lijkt helemaal anders te gaan worden. "We hebben een trainer nodig die boven de groep staat", legt Snelders uit. "Iemand die al iets bewezen heeft, iemand met persoonlijkheid."

  "Je krijgt namelijk ook een groep voor je die al veel meegemaakt heeft. Je moet durven keuzes maken en niet iedereen te vriend willen houden wanneer het niet goed gaat. Je hebt veel talentrijke spelers en die moet je met elkaar binden tot een succesvol team."

  "Tactisch moet de nieuwe bondscoach ook sterker zijn. In België heb je enkel Preud'homme en Vanhaezebrouck, maar die liggen vast. En een duobaan is niet meer van deze tijd. Dat is noch voor de club, noch voor de bond bevorderlijk."

  "In het buitenland zijn dat de grote namen. Van Gaal wordt genoemd. Maar die kosten geld en wil de voetbalbond wel zo diep in de geldbuidel tasten? Bart Verhaeghe lijkt de sterke man te worden. Hij haalde bij Brugge ook al enkele grote namen binnen, maar dat lukte ook niet altijd."

  "Het is ook vreemd dat hij beide jobs combineert. Hij zal Preud'homme nooit laten gaan, maar kan indirect ook een concurrent verzwakken door Vanhaezebrouck weg te kopen. Maar dat verwacht ik niet. Ik denk dat hij snel naar het buitenland zal gaan kijken."