• home
 • video
 • pas verschenen

  Onenigheid in zwemploeg: "Weten zelfs niet of we de 4x200m zwemmen"

  "We zitten met veel onzekerheden nu in de ploeg."

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  "We zitten met veel onzekerheden nu in de ploeg."

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Pieter Timmers laat zijn individuele ambities op de 200m vrije slag schieten ten voordele van de Belgische estafetteploeg in Rio, Louis Croenen doet volgens Timmers geen opoffering. Dat zorgt voor onvrede in de ploeg. "Louis zei altijd dat we er allemaal voor moesten gaan en nu stuurt hij als enige zijn kat", zegt een misnoegde Timmers.

  De Belgische zwemmers zitten in de laatste rechte lijn richting Rio, maar het is niet allemaal koek en ei in het Belgische kamp. "Ik heb besloten om de 200m vrije slag te laten vallen en om mij te focussen op de 100m vrije slag en om de combinatie met de estafettes mogelijk te maken", vertelt Pieter Timmers aan Sporza.

  "Individueel heb ik op de 100m een mooie kans om een medaille te halen. Ook op de estafettenummers zijn onze kansen groter, met de 4x200m hebben we een redelijke kans om de finale te halen en op een mogelijke zesde plaats. Daar moeten we toch voor gaan. Maar niet iedereen doet dat."

  "Ik wil de reeksen niet zwemmen op de ochtend (9 augustus) waarop ik ook de 100m vrije slag heb, maar ook Louis Croenen wil die ochtend niet zwemmen omdat hij misschien die avond de finale van 200m vlinderslag zwemt. Maar hij heeft de rest van die dag niets te doen. Hij wil gewoon uitslapen."

  "Hij zei zelf dat we allemaal voor die estafette moesten gaan, maar hij is nu de enige die zijn kat stuurt. Er werd vaak naar mij gekeken en gezegd dat ik individuele nummers moest laten vallen. Dat is nu wel helemaal anders uitgedraaid. Louis is geen teamspeler."

  "De dag voor de reeksen van de 4x200m zal pas beslist worden of Croenen de finale haalt. Als dat niet zo is, dan wil hij wel zwemmen. Dat brengt ook nog eens veel onduidelijkheid met zich mee. De ploeg zit met heel veel onzekerheden. We weten zelfs niet of we die 4x200m wel gaan zwemmen. Ik denk niet dat Louis zich nog zal bedenken."

  De sfeer? "We horen elkaar sowieso weinig. We trainen niet samen en ik zal hem 's avonds ook niet bellen."

  Croenen: "Een individuele finaleplaats heeft voorrang"

  Louis Croenen was uiteraard ook aanwezig op de voorstelling van de Belgische zwemploeg. "Dit moet intern besproken worden en we zullen dit wel oplossen. Dat het wringt bij Timmers dat ik die reeksen niet wil zwemmen? Ik snap niet dat hij dat zegt. Hij geeft zijn 200m vrije slag op, maar hij zwemt toch ook nog die 100m vrije slag op de dag van de reeksen op de 4x200m?"

  "Ik had de indruk dat hij sowieso niet veel zin meer had in die 200m vrije slag, zeker nu Glenn Surgeloose het Belgische record heeft. Die 200m vrije slag opgeven, is dus niet echt een opoffering. Die wordt bovendien twee of drie dagen eerder gezwommen."

  "Hij heeft kans op een finaleplaats op de 100m, ik op de 200m vlinderslag. Een finale zwemmen op de Olympische Spelen is een hoofddoel voor iedereen. En dat krijgt voorrang op de 4x200m. Daar kunnen we ook de finale halen, maar geen medaille. Andere landen zullen sowieso beter zijn. Dat zeggen de trainers ook."

  "Ik geloof in die individuele finale, maar mocht het niet lukken, dan zal ik de reeksen van de 4x200m wel zwemmen."

  Gaastra: "Ik respecteer de beslissing van Louis"

  Gaastra, de coach van Timmers, was voorzichtiger in zijn uitspraken. "Voor de 4x100m doet Pieter zeker een opoffering. Hij zwemt geen 200m individueel omdat dat op dezelfde ochtend is. We moeten in de reeksen al aantreden met onze A-ploeg als we de finale willen halen."

  "Ik kan er mij iets bij voorstellen dat Timmers het jammer vindt dat Croenen de reeksen niet zwemt op de 4x200m. Maar een van mijn filosofieën is dat je je niet druk moet maken over dingen die je zelf niet in de hand hebt. Het is een beslissing van Louis en zijn coach. Ik respecteer die, of ik het er nu mee eens ben of niet."

  "Ik heb hem wel aangeraden om ook de reeksen te zwemmen, maar het is nu een feit. Dan kun je op je kop gaan staan of een vechtpartij beginnen, daar schiet je niet veel mee op. Maar we zijn natuurlijk nog niet zo ver. Er zal gesproken worden en dit zal geen breekpunt worden. De zwemmers zullen hierdoor niet minder goed zwemmen."

  Programma van Timmers/Croenen:
  07 augustus (ochtendsessie)reeksen 4x100mBelgië (met Pieter Timmers)
  07 augustus (avondsessie)finale 4x100m (eventueel)België (met Pieter Timmers)
  08 augustus (ochtendsessie)reeksen 200m vlinderslagLouis Croenen
  08 augustus (avondsessie)halve finales 200m vlinderslagLouis Croenen (eventueel)
  09 augustus (ochtendsessie)reeksen 100m vrije slagPieter Timmers
   reeksen 4x200mBelgië (zonder Timmers en Croenen)
  09 augustus (avondsessie)halve finales 100m vrije slagPieter Timmers (eventueel)
   finale 200m vlinderslagLouis Croenen (eventueel)
   finale 4x200mBelgië (eventueel)
  10 augustus (avondsessie)finale 100m vrije slagPieter Timmers (eventueel)

  Timmers en Croenen nuanceren hun uitspraken

  Na hun interviews vanochtend nuanceerden Pieter Timmers en Louis Croenen hun uitspraken op Twitter. "Ik wil absoluut dat Louis Croenen de 200 meter vlinderslag zwemt", schrijft Timmers. "Ik denk enkel dat de combinatie haalbaar is." "Ik houd van de 4x200 meter", gaf Louis Croenen nog mee.