• home
 • video
 • pas verschenen

  Cavendish in Vive le Vélo: "Groene trui aanpassen? Respectloos tegenover Sagan"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Dertig sprintoverwinningen in de Tour, maar slechts één keer won Mark Cavendish ook de groene trui. Toch vindt de Britse sprintkoning niet dat het puntensysteem aangepast moet worden om de beste sprinter te belonen. "Dat zou respectloos zijn tegenover Sagan", vertelt hij in Vive le Vélo.

  Mark Cavendish heeft zich in de 14e Touretappe nog maar eens de sterkste sprinter in de Tour getoond. Maar met zijn vier ritzeges neemt hij toch niet de groene trui over van Peter Sagan. "Moet het systeem niet worden aangepast?", vroeg Robbie McEwen aan Cavendish in Vive le Vélo.

  "De organisatie en Christian Prudhomme (Tourbaas, red.) hebben het systeem al aangepast om de beste sprinter te belonen", zegt de Brit. "Pas in 2011 won ik zo de groene trui met vijf ritzeges."

  "Volgens mij zijn de tussensprints het probleem. Je kan er de groene trui niet winnen, maar je kan hem wel verliezen."

  "De tussensprints zijn niet eenvoudig omdat de vluchters al met veel punten gaan lopen. En bij pech verlies je meteen 20 punten."

  "Anti-Sagan-trui"

  "We voeren deze discussie ook enkel door Peter Sagan", gaat Mark Cavendish voort. "Hij is geen normale renner."

  "Als je het systeem aanpast, creëer je eigenlijk een anti-Sagan-trui. Dat zou respectloos zijn, want hij verdient de groene trui echt."

  "Hij gaat mee in de vlucht en sprint ook altijd mee."

  Sporza-surfer is verdeeld over groene trui

  Ook de Sporza-surfer mocht in een poll zijn mening geven over de groene trui. 49,2% van de stemmers vond toen dat de groene trui de beste sprinter moest belonen, 50,58% ziet de groene trui liever ronde de schouders van de meest regelmatige renner.