• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Na vier jaar Wilmots moet je concluderen dat het middelmatig is geweest"

  Peter Vandenbempt geeft zijn analyse na het ontslag van Marc Wilmots.

  Het ontslag van Marc Wilmots domineerde vandaag het Belgische voetbalnieuws. Peter Vandenbempt geeft zijn analyse van vier jaar Wilmots bij de Rode Duivels en blikt vooruit naar de volgende coach.

  De analyse van Vandenbempt in een notendop:

  • Het was een fout om Wilmots een contract van 4 jaar aan te bieden.
  • Wilmots en de bond zijn samen tot de conclusie gekomen dat het einde verhaal was.
  • Deze coach was niet in staat om deze groep de laatste stap te laten zetten naar het echte succes.
  • De kandidaturen van trainers zullen toestromen.
  • Nieuwe bondscoach moet de spelers er toe kunnen brengen zichzelf pijn te doen.

  "Dit ontslag is de kroniek van een aangekondigd ontslag. Na de verloren match tegen Wales was al duidelijk dat Wilmots geen toekomst meer had als bondscoach. Het was een kwestie van tijd voor deze beslissing bekend gemaakt werd."

  "Wilmots en de bond moesten elkaar eerst nog vinden, want er was dat contract. Het was al een grove fout van ex-CEO Steven Martens en voorzitter François De Keersmaecker om een jonge, onervaren coach een contract voor vier jaar aan te bieden."

  "Na het EK hebben beide partijen een evaluatie moeten maken en ze zijn samen tot het besluit gekomen dat het het einde van de rit was voor Wilmots. Ze zijn dan in onderling overleg, zoals dat dan heet, uit elkaar gegaan."

  "De voetbalbond zal nog flink hebben moeten betalen. We weten niet hoeveel. Ze houden daarover de lippen stijf op elkaar. Dat is zo afgesproken. Het zal wel wat minder zijn dan 1 miljoen euro. Maar goed, dat contract was er, dus daar heb ik ook geen problemen mee."

  "De coach was niet in staat deze groep de laatste stap naar succes te doen zetten"

  "De eerste twee jaar van Wilmots waren veelbelovend. Hij heeft voortgebouwd op wat Dick Advocaat in gang had gezet: een soort professionalisering bij de Rode Duivels. Leekens heeft het publiek aangestoken en Wilmots heeft daarop voortgebouwd."

  "De kwartfinale in Brazilië was aanvaardbaar, met een team waarin veel spelers er voor het eerst bij waren op een groot toernooi. Net als de bondscoach. Maar de afgelopen twee jaar waren eigenlijk een ontgoocheling."

  "We dachten dat er evolutie zou zijn en dat de groep zou kunnen pieken naar het EK. Dat lukte niet. Dat hadden we al tijdens de kwalificatiecampagne vastgesteld. Die vond ik zeer teleurstellend: zowel wat betreft het niveau van het spel, maar eigenlijk ook wat de resultaten betreft."

  "Het EK was voor mij een grote teleurstelling. Je hebt het laten afweten tegen Italië en Wales. Je hebt tussendoor gewonnen tegen mindere landen als Ierland en Hongarije en je hebt geluk gehad tegen Zweden."

  "De evaluatie is negatief. Na vier jaar Wilmots moet je concluderen dat het middelmatig is geweest. In elk geval niet goed genoeg. Deze coach was niet in staat om deze groep de laatste stap te laten zetten naar het echte succes. Dat kan je niet afmeten aan de nummer 1 positie op de FIFA-ranking."

  "Profiel nieuwe bondscoach kan niet verder afstaan dan van profiel Wilmots"

  "Ik denk dat de kandidaturen om Wilmots op te volgen nu zullen toestromen. Want vergis je niet: België is anders dan vijf of zes jaar geleden een heel aantrekkelijk elftal om te coachen."

  "Internationale coaches zonder werk zullen geïnteresseerd zijn. Dat was vroeger niet het geval Ze zullen zich dan wel moeten schikken naar de financiële mogelijkheden van voetbalbond. Die reiken niet tot aan de hemel, maar je kan op relatief korte termijn wel een nieuwe bondscoach hebben."

  "De bond legt de lat wel hoog. Het profiel dat is geschetst op de persconferentie, kan niet verder van het profiel van Wilmots afstaan."

  "Ze willen een internationaal gelauwerde coach. Een coach met internationale ervaring, die het gewend is om te werken in een "high performance omgeving" met de beste spelers, om de beste resultaten te halen."

  "Waar het deze groep vooral aan ontbreekt, zeker als Vincent Kompany er niet bij is, zijn leiders. Jongens die de rest op sleeptouw nemen. Ook op het veld als het even niet goed gaat."

  "Aan de andere kant zal moeten blijken of een nieuwe bondscoach, een met internationale uitstraling en het mentale overwicht dat Wilmots wat miste, in staat zal zijn om het maximale uit de groep te halen en de jongens ertoe te brengen om zich eens pijn te doen."

  "Want als ik een conclusie overhoud aan dit EK, en ik vergelijk met spelers van Italië, Wales of Portugal, dan is het dat veel te veel van deze spelers zich te weinig pijn kunnen doen."

  "Ik zet op niemand geld als volgende bondscoach"

  "Ik zet op niemand geld in als volgende bondscoach. Men kijkt wel eens naar Nederland, naar Guus Hiddink en Louis van Gaal. Ze passen in het profiel, maar anderzijds: moeten wij de nationale ploeg in handen geven van coaches waarvan de laatste opdrachten geen succes waren?"

  "Dick Advocaat is nu al verbrand bij het Waalse deel van ons land. Toen er voor het EK sprake was van een vertrek van Wilmots naar Schalke 04, hebben ze daar bladzijden vol geschreven dat de keuze voor Advocaat onmogelijk was. Er zijn nog heel wat coaches die vrij zijn, maar een naam kan ik daar niet op plakken."

  Peter Vandenbempt