• home
 • video
 • pas verschenen

  18-jarige Caerts krijgt wildcard voor Rio: "Ik kan het bijna niet geloven"

  Caerts won dit jaar de 50m, 100m en 200m op het BK.

  Schoolslagzwemmer Basten Caerts heeft van de internationale zwemfederatie (FINA) een wildcard gekregen voor de Olympische Spelen. Caerts is de enige Belgische zwemmer die nog een wildcard kreeg.

  Caerts won op het laatste Belgisch kampioenschap eind mei de nationale titel op de 50m, 100m en 200m schoolslag en verbeterde de Belgische records op de 50 en 200 meter schoolslag. De Olympische limiet haalde hij net niet, maar zijn prestaties zijn niet onopgemerkt gebleven door de FINA.

  "Normaal was maandag de deadline voor wildcards. Dus ik had de knop al omgedraaid en mijn Olympische droom opgeborgen", reageert Caerts. "Vandaag kwam dan toch nog totaal onverwacht het telefoontje dat ik naar Rio mag."

  "Ik kan het haast niet geloven. Ik ben ontzettend blij. Iedere training heb ik dit jaar aangevat met de gedachte dat het ontzettend mooi zou zijn om als 18-jarige naar de Olympische Spelen te mogen."

  "Wij wisten dat Basten talent had, maar in het begin van het seizoen hadden wij niet meer vooropgesteld dan deelname aan het Europees kampioenschap met de aflossing van de 4x100 m wisselslag", zegt trainer Rik Valcke.

  "Wellicht is dat zijn geluk geweest, want op die manier konden we in een rustig klimaat verder blijven trainen. Toen hij eind mei op het BK de Belgische records op de 50 en 200 m schoolslag van Fred Deburghgraeve verbeterde, lag de weg naar Rio plots weer open. Bijzonder knap wat Basten op zo een korte termijn gerealiseerd heeft."