• home
 • video
 • pas verschenen

  Manager van dopinggeschorste marathonloopster Jeptoo aangeklaagd

  Rosa blijft zeker tot maandag aangehouden.

  De Italiaanse manager Federico Rosa is aangeklaagd in Kenia. Rosa wordt ervan verdacht de Keniaanse marathonloopster Rita Jeptoo te hebben geholpen om zich te doperen. De Italiaan blijft zeker tot maandag aangehouden.

  Jeptoo, drievoudig winnares van de marathon van Boston, werd in 2015 voor twee jaar geschorst na een positieve epotest.

  Volgens de aanklacht van een Keniaanse rechtbank wordt Federico Rosa ervan verdacht Jeptoo in 2014 te hebben geholpen om zich te doperen. De Italiaanse manager zou overigens hetzelfde gedaan hebben bij de Keniaanse 800m-loopster Elijah Boit.

  Samen met zijn vader Gabriele vertegenwoordigt Rosa een heleboel Afrikaanse topatleten. Behalve van Jeptoo zijn de Rosa's ook onder meer de managers van de Keniaan Asbel Kiprop, drievoudig wereldkampioen op de 1.500m, en de Botswaan Amantle Monsho, de voormalige wereldkampioen op de 400m.

  Net als zijn zoon werd Gabriele Rosa op 1 juli aangehouden, maar hij werd al snel opnieuw vrijgelaten.

  Kenia voerde dit jaar een nieuwe antidopingwetgeving in. Dat moest het Afrikaanse land doen van het Wereldantidopingagentschap (WADA) om een eventueel verbod op deelname aan de Olympische Spelen in Rio te vermijden.