• home
 • video
 • pas verschenen

  Froome: "Motor reed mijn fietsframe kapot, jury nam juiste beslissing"

  Beelden voor de eeuwigheid: Chris Froome zonder fiets op de Ventoux.

  Hét beeld van deze etappe en bij uitbreiding van deze hele Tour was een lopende Chris Froome op de flanken van de Mont Ventoux. De Brit kwam op een kilometer van de aankomst zonder fiets te vallen en moest enkele honderden meters spurten. "De Ventoux zit vol verrassingen."

  De wedstrijdjury besloot na het incident om de gele trui aan de onfortuinlijke Froome te laten. De verschillen op twee kilometer van de aankomst worden voor het algemeen klassement als doorslaggevend beschouwd.

  Froome reageerde na de etappe: "Ik ben opgelucht dat ik door deze etappe ben geraakt. Het was hectisch. Ik moet de organisatie bedanken voor hun correcte beslissing. Dit was de enige juiste keuze."

  Over het incident zelf wist Froome het volgende: "Met nog 1,2 kilometer te gaan, werd de weg plots geblokkeerd door een motor. Porte, Mollema en ik moesten vol in de remmen en we vielen allemaal over elkaar."

  "Achter ons reed nog een andere motor in op mijn fiets. Door die aanrijding was het frame van mijn fiets helemaal stuk. Ik wist dat de ploegauto achterop was, dus er zat niets anders op dan te voet mijn beklimming verder te zetten."

  Manager Dave Brailsford: "Uitzonderlijke omstandigheden, maar juiste beslissing"

  Sky-manager Dave Brailsford bleef al bij al rustig over het incident. "Het is uiteraard onverwacht en niet wat wij en Chris voor ogen hadden. Maar uiteindelijk hebben wij er niet veel aan te zeggen."

  "Het zijn uitzonderlijke omstandigheden en ik denk dat de jury goed gehandeld heeft. De UCI zal hier ook wel nog over beslissen. Ondertussen moeten wij ons gewoon terug focussen op de etappe van morgen."