• home
 • video
 • pas verschenen

  De Vlaeminck feest mee met Lucien Van Impe: "Nog lang laatste Tour-winnaar"

  Lucien Van Impe won in 1976 de Tour de France.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Het is vandaag bijna dag op dag 40 jaar geleden dat Lucien Van Impe als laatste Belgische Tour-winnaar Parijs bereikte. Reden genoeg voor een groot feest in zijn thuisdorp Impe. "Ik geniet ervan, het is stilaan een zottenkot hier", glundert de voormalige berggeit.

  Op 18 juli 1976 om exact te zijn, mocht Lucien Van Impe triomferend door de straten van Parijs rijden in zijn gele trui. In Van Impes thuisdorp Impe wordt dat historische moment vandaag gevierd.

  "Voor mij is het een beetje een verrassing, het is stilaan een zottenkot hier. Alles is in het geel aangekleed. Eerst word ik gehuldigd op het gemeentehuis, dan volgt een stoet door Impe-dorp en ten slotte is er een groot Breydelfeest."

  "Ik heb gehoord dat er een groot scherm zal staan, dus ik zal samen met de supporters naar de Tour-etappe kunnen kijken. Het is trouwens de eerste van twee vieringen. Eind juli wordt er ook een standbeeld in Mere onthuld."

  Van Impe over ingekorte Ventoux-rit: "Quintana moet uit zijn schulp kruipen"

  Van Impe, die zelf één keer de Ventoux beklom (in 1970, toen hij derde werd achter winnaar Eddy Merckx en Martin Van Den Bossche), laat ook zijn licht schijnen over de etappe van vandaag.

  "Het is spijtig dat de etappe ingekort is. Het is wel één van de etappes waarin Quintana het moet doen. Met de aankomst aan Chalet Reynard zal hij wel uit zijn schulp moeten kruipen en redelijk vroeg moeten aanvallen."

  "Een klimmer rijdt liever het stuk na de Chalet, waar er veel bochten zijn", weet Van Impe uit ervaring. "Daarvoor zijn er maar twee à drie bochten en zijn het vooral rechte stukken. Het is moeilijk om daar "en danseuse" te rijden. Quintana zou liever het bochtige parcours daarboven hebben."

  De Vlaeminck: "Een van vier beste klimmers aller tijden"

  Er was heel wat schoon volk komen opdagen in Impe, familie, vrienden en ex-collega's. Ook Roger De Vlaeminck was van de partij. "Het is leuk hier te zijn."

  "Ik heb met Lucien een dispuut gehad over het WK van 1975 in Yvoir, maar dat is allemaal verleden tijd. We zien elkaar vaak en zijn ondertussen hele goeie vrienden. Lucien is een heel warme mens. Wij passen goed bij elkaar."

  "Het is logisch dat deze huldigingen er zijn. Lucien verdient een standbeeld. Er zijn geen potentiële Belgische Tour-winnaars meer. Ik verwacht over tien jaar weer een groots feest. Van Impe was samen met Gaul, Bahamontes en Merckx de beste klimmer aller tijden."