• home
 • video
 • pas verschenen

  WADA publiceert volgende week rapport over Russisch dopinggebruik in Sotsji

  Richard McLaren is de hoofdonderzoeker van het WADA.

  Op maandag 18 juli zal het Wereldantidopingagentschap (WADA) een rapport publiceren over mogelijk georganiseerd dopinggebruik bij Russische atleten tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji. Dat maakte woordvoerder en hoofdonderzoeker Richard McLaren bekend.

  Het WADA vroeg McLaren in mei om een onderzoek te openen na de verklaringen van Grigory Rodtsjenkov, het voormalige hoofd van het antidopinglaboratorium van Moskou.

  Rodtsjenkov bekende in de Amerikaanse krant NY Times dat hij op vraag van Moskou jarenlang Russische atleten had geholpen bij hun dopingpraktijken. Volgens de Rus hadden tientallen Russische atleten, onder wie vijftien medaillewinnaars, tijdens de Winterspelen van Sotsji 2014 doping gekregen.

  Het Russisch ministerie van sport gaf Rodtsjenkov een lijst met atleten die deel uitmaakten van het programma. Op die lijst stonden onder anderen bobsleeër Alexander Zoebkov, skeletonner Alexander Tretjakov en langlaufer Alexander Legkov. Ze wonnen allen goud.

  Het WADA duidde Rodtsjenkov in november aan als spilfiguur van een staatsgesteund dopingnetwerk, maar Rusland ontkende de beschuldigingen. "Als uit huidig onderzoek blijkt dat de Russische regering wel degelijk betrokken was bij het dopingprogramma, moeten de wereldwijde sportautoriteiten collectief op een andere manier dan voorheen reageren", zei WADA-voorzitter Craig Reedie al in het verleden.

  IOC-voorzitter Bach: "Verwacht geen impact voor de Spelen"

  Het WADA-rapport komt er 18 dagen voor het begin van de Olympische Spelen in Rio. Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), verwacht alvast niet dat het rapport een impact zal hebben op de Spelen. "Maar het IOC moet wel reageren als Rusland effectief beschuldigd wordt", zegt de 62-jarige Duitser.

  De internationale atletiekfederatie (IAAF) besliste eerder al om de schorsing van de Russische atleten te handhaven voor de Spelen in Rio.