• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Plaetsen: "Een sprookje? Het was een keiharde strijd"

  Thomas Van der Plaetsen verbaasde alles en iedereen met EK-goud.

  Na zijn gouden medaille op het EK atletiek in Amsterdam moet tienkamper Thomas Van der Plaetsen af en toe nog eens in zijn arm knijpen. "Het is een beetje surreëel", zegt hij in een open gesprek met Studio France op Radio 1. "Het was een zware zoektocht om mijn zwaktes na de chemotherapie op te vangen door mijn sterktes."

  Thomas Van der Plaetsen mikte op de olympische limiet, maar verliet het EK met een gouden medaille. Dat hij vorig jaar nog herstelde van teelbalkanker, maakt zijn prestatie nog straffer. "Ik ben nog altijd heel moe door de ziekte", zegt hij. "Tijdens de wedstrijd kan ik altijd wel nog doorduwen, maar achteraf voel ik me zwak."

  "Het was een zware zoektocht om mijn zwaktes na de chemotherapie op te vangen door mijn sterktes. Uit noodzaak heb ik mijn trainingen omgegooid, want ik heb bijvoorbeeld drie dagen nodig om te recupereren van een 400m-training."

  "Het is geen sprookje. Ik heb keihard gestreden om te blijven trainen en door de frustratie te beuken. Het een sprookje noemen is de realiteit ontnemen waarin ik dit succes heb opgebouwd."

  "Het is soms heel moeilijk geweest en ik heb me dikwijls afgevraagd: "Waarom doe ik dit?" Maar ook al was ik kapot, ik ben blijven stappen vooruitzetten."

  "Ik sta nu meer open voor avontuur en ontdekking. Maar vooral de drang naar nieuwe en positieve ervaringen is nog groter. Ik voel dat ik weer sterker word en denk dat het weer in orde zal komen. Het vraagt gewoon tijd."

  Van der Plaetsen: "Persoonlijk record verbeteren in Rio"

  De gouden medaille wakkert ook Van der Plaetsens ambitie aan voor Rio. "Ik heb het internet al afgeschuimd naar filmpjes om te kijken in welke onderdelen ik de grootste fouten maak. Zo maak ik bij het speerwerpen een domme fout door over de lijn te staan. Ook het kogelstoten en de 400 meter vielen tegen."

  "Als alles meezit, moet een score van 8.400 punten wel lukken. Mijn persoonlijk record (8.255 punten, red) verbeteren is het grote doel in Rio. Een medaille wordt ongelofelijk moeilijk, maar een plek in de top acht en een persoonlijk record zouden een mooi einde zijn van mijn seizoen."