• home
 • video
 • pas verschenen

  Russin Darja Klisjina: "Ik voel me geen verrader"

  Klisjina voelt zich geen verrader.

  Darja Klisjina voelt zich geen verrader. Dat zegt de Russische verspringster twee dagen nadat ze van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) de toestemming had gekregen om deel te nemen aan de Olympische Spelen in Rio. Klisjina zal dat doen onder neutrale vlag, tot ongenoegen van sommige Russische fans.

  Darja Klisjina is na 800m-loopster Joelia Stepanova de tweede atlete die toestemming kreeg om onder neutrale vlag deel te nemen aan de Spelen. De IAAF maakte voor beide atletes een uitzondering omdat ze "voldoende bewezen hebben dat ze niet van het Russische systeem hebben geprofiteerd".

  "Ik vind het niet correct dat de fans me een Russische verrader noemen", zegt de 25-jarige Klisjina. "Ik train al ruim drie jaar in Amerika met een Amerikaanse trainer. Ik ben dus al een tijdje geleden vertrokken uit Rusland, lange tijd voordat het schandaal bekendraakte."

  De IAAF schorste alle Russische atleten nadat een grootschalig dopingschandaal was losgebarsten in het land. Voorlopig mogen enkel Klisjina en Stepanova deelnemen in Rio.

  "Natuurlijk hoop ik nog steeds dat er nog veel meer Russische atleten zullen mogen deelnemen in Rio", aldus Klisjina. "Ik blijf geloven dat het Internationaal Sporttribunaal TAS de Russen alsnog de toestemming zal geven om te starten.

  Uitspraak op 21 juli

  68 Russische atleten hebben nog een procedure lopen bij het TAS om hun kwalificatie alsnog af te dwingen. Uiterlijk op 21 juli doet het Internationaal Sporttribunaal een uitspraak over de zaak.