• home
 • video
 • pas verschenen

  Robbie McEwen: "Quintana zal Froome lossen op de Ventoux"

  Robbie McEwen kruipt graag in de rol van commentator.

  De Australiër Robbie McEwen, drievoudig winnaar van de groene trui in de Ronde van Frankrijk, laat zijn licht schijnen over de puike Belgische prestaties in de Tour én de strijd om de gele trui. "Het tijdsverlies van Quintana in de afdaling was een accidentje", aldus de voormalige sprintkampioen.

  Robbie McEwen, die momenteel als commentator bij de Australische televisie en ASO met zijn neus op de actie zit in de Tour de France, trekt na de eerste rustdag al enkele conclusies.

  Voor de microfoon van Sporza Radio hoeft hij niet lang na te denken als hem gevraagd wordt of Froome de Tour wint. "Nee, Quintana zal hem lossen in de bergen, op de Ventoux (waar overmorgen de finish ligt, red.) zelfs al."

  "Froome maakt geen slechte indruk, maar als hij bergop aanzet, lost Quintana hem geen centimeter. Het tijdsverlies van de Colombiaan in de afdaling was een accidentje."

  Ook over de ritwinst en de gele dagen van Greg Van Avermaet had McEwen niets dan lof: "Ik heb heel veel sympathie voor Greg. Als neoprof bij Lotto heeft hij nog verschillende keren de sprint aangetrokken voor mij. Bij zijn ritzege stond ik aan de finish te roepen zoals een echte supporter."

  McEwen heeft ook een mening over...

  • Jasper Stuyven: "Ik heb hem Kuurne-Brussel-Kuurne zien winnen. Daar zat poeier op! Hier in de Tour is hij ook maar teruggepakt op 500 meter van de meet. Als het niet zo fel bergop ging, was er nog een Belgische ritwinnaar geweest."
  • Thomas De Gendt: "Als hij iets in zijn kop steekt, doet hij het. Enkele jaren geleden moest hij normaal zijn debuut maken in de Tour, maar toen ging hij trouwen. Ik betwijfel of hij Pinot nog zal kunnen bedreigen voor de bolletjestrui, maar hij zal wel nog meegaan in een lange vlucht."
  • Edward Theuns: "Dat Theuns meedoet voor de top vijf in de massasprint, verbaast me niet. Chapeau! De komende jaren zit er nog meer in."
  • Oliver Naesen: "Dat hij het podium op mocht voor de strijdlust was verdiend. Het is ook goed voor zijn carrière, want IAM stopt na dit seizoen. Hij heeft zich in de kijker gereden."
  • Peter Sagan: "Ik ben blij dat ik niet tegen hem moest koersen om de groene trui. Hij rijdt bergop gewoon weg met de aanvallers."