• home
 • video
 • pas verschenen

  Pijnlijk! Patrice Evra verloor nu al vijf Europese finales

  Ook Didier Deschamps kan Evra niet de winnende weg wijzen.

  Patrice Evra en Europese finales, het is geen geslaagd huwelijk. De Franse linksachter verloor al vier Champions League-finales (in 2004, 2009, 2011 en 2015) en daar kwam zondag nog een ferm EK-trauma bij. Een klein doekje voor het bloeden: in 2008 won hij met Manchester United wel één keer de Beker met de Grote Oren.

  Finales spelen is voor de 35-jarige Patrice Evra intussen routine geworden, maar de eindstrijd ook winnend afsluiten, is een ander paar mouwen.

  Evra's ster verscheen in 2004 aan het Europese firmament, toen hij met Monaco (foto), onder leiding van trainer Didier Deschamps, verrassend voorbij Real Madrid en Chelsea naar de Champions League-finale laveerde. Daarin bleek het Porto van José Mourinho met 3-0 te sterk.

  In 2008 won hij met Manchester United wel de Beker met de Grote Oren - na strafschoppen tegen Chelsea, maar een jaar later stond hij weer in het verliezende kamp tegen Barcelona (2-0). In 2011 herhaalde de geschiedenis zich, want ook toen versperden de Catalanen Evra (en United) de weg naar de Champions League-trofee.

  Als Evra vervolgens dacht dat hij met een transfer naar Italië zijn finaledemonen zou afschudden, had hij het mis. In 2015 haalde de Fransman met Juventus verrassend de Champions League-finale, maar daar was Barcelona voor de derde maal de boeman.

  En ook met de nationale ploeg wil het dus maar niet lukken om finales te winnen, getuige het Franse nationale trauma van afgelopen zondag.

  Qua expertise in verloren finales kan dat tellen: