• home
 • video
 • pas verschenen

  Matthews: de motorcrosser die wielerkampioen moest worden (of roeier)

  Michael Matthews was vandaag de sterkste in Revel.

  De 25-jarige Australiër Michael Matthews (Orica-BikeExchange) heeft vandaag de snelste etappe in de Ronde van Frankrijk op zijn naam gezet. Toch belandde Matthews slechts per toeval in de koers. Hij wilde eigenlijk motorcrosser worden.

  Met een eerste ritzege in de Ronde van Frankrijk, heeft Michael Matthews vandaag twee lange jaren Tourfrustratie van zich afgefietst. In 2014 crashte hij in de voorbereiding naar het grootste wielerevenement van de wereld en vorig jaar kwam hij ten val in de derde etappe.

  Bijna had hij de Tour opgegeven, maar de sprintoverwinning vandaag in Revel maakte veel goed. Opvallend is dat Matthews eigenlijk geen renner, maar motorcrosser wilde worden.

  De lookalike van de overleden INXS-zanger Michael Hutchence (foto) croste van het moment dat hij kon lopen. Zijn vader was namelijk een fervent motorcrosser. Maar de sponsors ontbraken en dus sloeg Matthews een andere weg in.

  Via een detectieprogramma van het Australian Institute of Sports (AIS) kwam de crossfanaat dan bij het wielrennen terecht, al had hij ook aanleg voor roeien. En dan bleek een goede keuze, want na amper zes maanden werd hij al nationaal wielerkampioen bij de U17.

  Matthews houdt van de voorjaarsklassiekers Milaan-Sanremo en de Amstel Gold Race. Om zich zo goed mogelijk op die laatste wedstrijd te kunnen voorbereiden, verhuisde hij zelfs even naar België. Hij vestigde zich in Lanaken, dat op een steenworp ligt van de Cauberg. Op deze klim in de laatste kilometer van de Gold Race valt bijna altijd de beslissing.

  De indrukwekkende tattoo op de rug van Matthews: