• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Een verdiende, maar geen aantrekkelijke kampioen"

  Radiocommentator Peter Vandenbempt zag gisteren hoe Portugal, ondanks het uitvallen van Cristiano Ronaldo, Europees kampioen werd. "Een kampioen heeft het altijd verdiend, maar het is geen aantrekkelijke winnaar", vindt hij. Vandenbempt heeft ook troostende woorden voor de verliezer: "Dit is geen mislukt toernooi voor Frankrijk."

  De analyse van Vandenbempt in een notendop:

  • Portugal is kampioen dankzij uitzonderlijke mentaliteit en collectiviteit
  • Vroeger speelden ze misschien aantrekkelijker, nu zijn ze Europees kampioen
  • Frankrijk werd nog meer favoriet na het uitvallen van Ronaldo en kon daar niet goed mee om
  • Ook Frankrijk had eigenlijk geen topelftal om het EK te winnen
  • De teleurstelling is groot, maar dit is geen mislukt toernooi voor Frankrijk

  "Het was zeker geen finale voor de eeuwigheid"

  Het was een wedstrijd zoals we er op dit kampioenschap helaas al veel te veel gekregen hebben. Het fysieke vermogen van de Portugezen, de organisatie, de tactische discipline en de overgave hebben het gehaald van de ploeg die wel wilde voetballen, maar dan ook weer niet goed genoeg was om het verzet te breken.

  De wedstrijd had wel spankracht en toch ook dramatiek. Door het uitvallen van Ronaldo en door het feit dat Portugal zijn revanche beet heeft 12 jaar na die enorme teleurstelling in Lissabon tegen Griekenland. Er was dus nog wel het een en ander te beleven, maar het is geen finale voor de eeuwigheid. Dat is duidelijk.

  Is Portugal de verdiende kampioen? Kampioenen zijn altijd verdiend. Ze hebben het niet gehaald door een scheidsrechterlijke dwaling of een grove onrechtvaardigheid. Maar het is geen aantrekkelijke kampioen. Ze hebben gespeeld naar hun kwaliteiten. Ze hebben een ongelooflijke mentaliteit getoond en een ongelooflijke collectiviteit. Zelfs bij Ronaldo zagen we daar in bepaalde wedstrijden tekenen van. Hij wou toch mee met de ploeg werken.

  Onder leiding van een uitstekende bondscoach heeft Portugal een weg uitgestippeld en die heeft het rigoureus gevolgd tot in de finale. Tegen een ploeg die toch sterker is en die op papier meer kwaliteiten heeft. Bij de Rode Duivels wordt vaak gezegd: "die en die spelers waren er niet bij", maar laat ons niet vergeten dat ook Santos spelers miste. Hij heeft in de aanloop naar dit EK zijn hele middenveld zien uitvallen: Bernardo Silva, Danny, Tiago, ...

  Ik was altijd wel een beetje fan van het Portugal van Figo, Rui Costa, de jonge Ronaldo, ... In 2004 hadden de Portugezen een fantastische ploeg die aantrekkelijk voetbal speelde.  Maar gisteren sprak ik nog met Portugezen en die zeiden: "Vroeger speelden we mooi, maar verloren we altijd. Geef mij dan maar vandaag". Portugal is geen mooie Europese kampioen, het heeft niet mooi gevoetbald, maar het is wel de beste ploeg van Europa.

  "Het uitvallen van Ronaldo is in het hoofd van de Fransen gekropen"

  Het uitvallen van Ronaldo heeft de wedstrijd zeker beïnvloed. Al moet ik zeggen dat Portugal eigenlijk al na de eerste ronde een beetje bijgestuurd heeft. In de eerste drie matchen probeerden ze de wedstrijd te maken, maar tegen Hongarije kregen ze zo maar liefst drie doelpunten tegen. Santos heeft toen gemerkt dat zijn ploeg dat eigenlijk niet kan. Hij heeft de organisatie strakker gezet, de bal aan de tegenstander gelaten en proberen te rekenen op Ronaldo en Nani. Of een bevlieging van een andere speler.

  Ze waren dus zeker al van plan om dat ook in de finale zo te doen, maar het feit dat hun sterspeler, hun allerbeste speler, al na tien minuten niet meer meedeed - hij heeft nog wel wat voort gekreupeld daarna tot minuut 25 - heeft ervoor gezorgd dat ze in overlevingsmodus gingen.

  De coach heeft er geen extra spits opgezet. Hij heeft Quaresma gebracht, maar dat is eigenlijk met vijf middenvelders spelen. Ze probeerden alles vast te zetten, diep in te zakken en dan te rekenen op strafschoppen. Of op dat ene moment en dat is er dan gekomen met Eder.

  Het uitvallen van Ronaldo is denk ik op de een of andere manier ook in de hoofden van de Fransen gekropen. Ze waren al favoriet, maar waren toch vooral nog op hun hoede voor die ene man en die was dan na tien minuten eigenlijk al niet meer inzetbaar, dus dat heeft onbewust misschien nog een beetje extra druk op die Fransen gezet. En daar zijn ze niet goed mee omgegaan.

  "De Franse ploeg heeft zich opnieuw verzoend met de fans"

  De teleurstelling in Frankrijk is immens. En het is voor de Fransen nu misschien moeilijk te vatten, maar dit is zeker geen mislukt toernooi voor de nationale ploeg. Ze waren dan uiteindelijk wel de grote favoriet voor de finale, maar als je kijkt waar Frankrijk vandaan komt, dan is dit zeker geen slecht resultaat.

  Ze hadden geen finale meer gespeeld sinds 2006. Er waren allerlei affaires, zoals het vreselijke WK in Zuid-Afrika, de revolte daarna en ook in 2012 zijn er nog onlusten geweest. Het imago van Les Bleus was enorm negatief. Het Franse volk had zich de voorbije jaren afgekeerd van de ploeg en dit toernooi is er toch een soort Wiedergutmachung gerealiseerd.

  Het enthousiasme is in de loop van het toernooi ook gestegen. Het volk heeft zich verzoend met het elftal. Frankrijk is na tien jaar toch weer ergens in de top van Europa, de top van de wereld, aangekomen.

  Maar ik vond eigenlijk al van in het begin, zeker als je keek naar de verdediging, dat Frankrijk ook niet meteen een topelftal had om Europees kampioen mee te worden. Hun hoogtepunt hebben ze gekend in de halve finales tegen Duitsland. Daar zijn ze met veel geluk, en omdat de Duitsers zichzelf in de voet schoten, doorgeraakt.

  Vandaag heeft dit EK voor Frankrijk een nare nasmaak, maar als je de hele evaluatie maakt, dan heeft het zijn doelstelling wel gehaald.

  Peter Vandenbempt

  Vandenbempt bij de beslissende goal van Eder: