• home
 • video
 • pas verschenen

  Plezier, maar ook veel geweld in Parijs na de EK-finale Portugal-Frankrijk

  Gemengde emoties na de Portugese voetbaltitel in Parijs.

  Vreugde en verdriet liggen soms dicht bij elkaar. Zo ook in het voetbal, waar de Portugezen zondagnacht tot in de vroege uurtjes met veel passie de Europese titel vierden en Franse hooligans zich in hun eigen hoofdstad van hun kleinste kant lieten zien. De politie pakte tientallen relschoppers op.

  De grootste problemen tijdens en na de wedstrijd situeerden zich in de buurt van de fanzone vlak bij de Eiffeltoren. Om 19u, twee uur voor de aftrap, werd die fanzone al afgesloten omdat de maximale capaciteit van 90.000 mensen bereikt was.

  Een aantal supporters kon het niet verkroppen dat de deuren dichtgingen en maakte kabaal. Er werden vuilnisbakken, motorfietsen en auto's in brand gestoken. De politie, over heel Parijs verspreid zo'n 3.400 manschappen sterk, moest tussenbeide komen met traangas en het waterkanon.

  Er waren ook wat problemen aan het Stade de France en op de Champs-Elysées. Tijdens de ongeregeldheden in Parijs raakte een autobestuurder op een bepaald moment dermate in paniek dat hij een voetbalfan het ziekenhuis inreed.

  De Eiffeltoren blijft vandaag overigens gesloten voor de toeristen. "In de huidige omstandigheden is het niet mogelijk om vandaag te openen. We kunnen de veiligheid niet garanderen", zegt de uitbater van de attractie.

  Hommeles aan de Eiffeltoren en elders in Parijs:

  Video player inladen ...

  Chaos op de Champs Elysées, waar Portugezen vieren en Fransen treuren:

  Video player inladen ...

  Enkele foto's: