• home
 • video
 • pas verschenen

  Duncan kondigt na 19 jaar afscheid aan van NBA en "zijn" Spurs

  Duncan won vijf NBA-titels met de San Antonio Spurs.

  Tim Duncan heeft het einde van zijn carrière aangekondigd. Na 19 jaar onafgebroken trouwe dienst bij de San Antonio Spurs vindt de 40-jarige Duncan het goed geweest. Alleen Kobe Bryant speelde langer voor dezelfde ploeg (zie tabel).

  Drie maanden na Kobe Bryant neemt de NBA opnieuw afscheid van een icoon. Duncan arriveerde 19 jaar geleden bij de Spurs en drukte in die periode een stevige stempel bij de Texaanse ploeg.

  Duncan werd door de Spurs als eerste gekozen in de draft van 1997. De power forward werd in zijn eerste seizoen meteen verkozen tot Rookie of the Year en hielp zijn ploeg een jaar later aan de titel.

  In totaal won Duncan vijf titels met de Spurs: 1999, 2003, 2005, 2007 en 2014. Duncan werd twee keer uitgeroepen tot NBA MVP en mocht 15 keer opdraven in het All-Star game. Duncan is ook de enige speler in de NBA die meer dan 1.000 wedstrijden won met hetzelfde team. 1.001 om precies te zijn.

  Het zijn de Spurs die het nieuws over Duncan bekend maakten via Twitter. Het laatste wapenfeit van Duncan in de NBA was 113-99-verlies tegen Oklahoma Thunder in de halve finales van  de Play-offs in het Westen. 

  Duncan vormde al vele seizoenen een gouden driehoek met veteranen Tony Parker en Manu Ginobili. Die laatste reageerde al op Twitter. "Ook al wist ik dat het zou komen, ik ben toch nog altijd onder de indruk van het nieuws. Wat een enorme eer om 14 seizoenen met hem te mogen spelen." 

  Trouwste spelers in NBA
  SpelerSeizoenenTeam
  Kobe Bryant20Lakers
  Tim Duncan19Spurs
  John Stockton19Jazz
  Dirk Nowitzki18*Mavericks
  Karl Malone18Jazz
  Reggie Miller18Pacers