• home
 • video
 • pas verschenen

  De Moor: "Verwacht veel verkoudheden in het peloton"

  Dokter Piet De Moor is geen onbekende in het wielerpeloton.

  De renners kregen gisteren in de slotetappe in de Pyreneeën te maken met extreme weersomstandigheden. Van erg warm in het eerste deel van de etappe tot een hagelstorm op de slotklim. Sporza ging bij sportdokter Piet De Moor peilen naar de gevolgen voor de renners. "Ik verwacht veel verkoudheden in het peloton."

  "Het is een enorme schok voor een lichaam om zo’n temperatuurverschil te overwinnen", vertelde De Moor zondag na de etappe. "En dan ook nog eens die regen erbij. Gelukkig kunnen de renners in de ploegbus, maar eerst moeten ze wel nog met de fiets naar beneden rijden. Dus verwacht ik een pak verkoudheden."

  "De renners zijn toch wel gevoelig voor zulke weersveranderingen. Eerst die loden hitte van de voorbije dagen, waardoor ze oververhit raken en nu plots zo een afkoeling zonder dat ze van kledij hebben kunnen wisselen."

  "Het is nu belangrijk dat de renners zo snel mogelijk de droogte en warmte opzoeken. De rustdag komt dus op het juiste moment."

  Een recuperatieshake brengt in dit geval niet veel soelaas: "De meeste renners zullen op de top van de Arcalis wel nog hun shake gedronken hebben. Die shake helpt om hun spieren sneller te laten herstellen, maar ziekte kan je er niet mee voorkomen."